Νέα απάντηση δίνει ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον ανώτατο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, καθώς και σε όσους του έχουν επιτεθεί, το τελευταίο διάστημα, επειδή επιτελεί το συνταγματικό καθήκον του.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ χαρακτηρίζει βαθύτατα προσβλητικό τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι φιλοδοξεί να παίξει ρόλο πολιτικού παράγοντα και ρωτά τον Γιάννη Οικονόμου από που αντλεί αυτήν την διαπίστωση, όταν είναι δεδομένο ότι η επί σαράντα χρόνια εργασία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τελευταία τέσσερα στην ΑΔΑΕ αποδεικνύει το αντίθετο.
Αναφερόμενος στην χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία προκάλεσε και τις κυβερνητικές αντιδράσεις, ο κ. Ράμμος επισήμανε ότι αυτή έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε επίσης ότι η πόρτα της Αρχής είναι ανοιχτή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς βάσει του άρθρου 8 §6 του πρόσφατου νόμου 5002/2022 (όπως εξ άλλου και το προϊσχύσαν άρθρο 5 §4 του ν.2225/1994).
Παραλλήλως, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του ζήτησε ποτέ συνάντηση «προφανώς διότι είχα τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Αρχής, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Είχα επίσης δύο συναντήσεις με δική μου πρωτοβουλία και με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης».
Απαντώντας στον Ισίδωρο Ντογιάκο, ο κ. Ράμμος σχολίασε τα περί δήθεν έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπο του εισαγγελικού λειτουργού, τονίζοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών οργάνων είναι σεβαστές ως επιστημονικά νομικά κείμενα, χωρίς να είναι νομικά δεσμευτικές. Τόνισε επίσης ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές υπάγονται στην αρχή της νομιμότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι μπορεί να τους ασκηθεί προληπτικός έλεγχος ούτε ότι μπορεί να διατυπωθούν δεσμευτικές υποδείξεις από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο για το πως θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.
«Αν κάποιος φρονεί ότι μια πράξη ανεξάρτητης αρχής δεν είναι σύννομη, μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια να αποφανθεί σχετικώς εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου Διοικητική Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Ράμμος, θυμίζοντας για άλλη μία φορά, την ανεξαρτησία της Αρχής που λογοδοτεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης τόνισε ότι, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 § 1 περ α του ν.3115/2003, «η ΑΔΑΕ διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Y.Π.), άλλων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία».
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Ράμμος δηλώνει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ποιο πρόβλημα νομιμότητας δημιουργούν οι έλεγχοι που έκανε πρόσφατα η ΑΔΑΕ σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά το αρχείο της ΑΔΑΕ, επισημαίνει ότι και άριστο ψηφιοποιημένο αρχείο να είχε η Αρχή, πάλι θα έπρεπε να διενεργεί ελέγχους στους παρόχους για να διαπιστώσει ότι έχει εφαρμοστεί από αυτούς μια συγκεκριμένη διάταξη άρσης απορρήτου και αν τηρείται η νομιμότητα.
«Έχω επανειλημμένα εξηγήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι η ΑΔΑΕ δεν ευθύνεται για την ανυπαρξία ειδικού ψηφιοποιημένου και επεξεργάσιμου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον η ελληνική πολιτεία επέλεξε παγίως να διαβιβάζεται ο τεράστιος αριθμός των διατάξεων άρσης του απορρήτου σε έγχαρτη μορφή. Η συσσώρευση πολλών δεκάδων χιλιάδων διατάξεων και βουλευμάτων σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους της Αρχής καθιστά παντελώς αδύνατη την διαχείριση και επεξεργασία του από μια ακραία υποστελεχωμένη αρχή, όπως η ΑΔΑΕ» σημειώνει.
Προσθέτει δε ότι «τούτο καθίσταται, επιπλέον, σχεδόν αδύνατο και με το νέο νόμο 5002/22, στο άρθρο 8 παρ 2 του οποίου ορίζεται ότι η αναζήτησή στοιχείων από το αρχείο της ΑΔΑΕ μπορεί να γίνεται μόνο από τον Πρόεδρο της και άλλα δύο μέλη της Ολομέλειας, απαγορευόμενης με τον τρόπο αυτό της αρωγής ως προς το θέμα αυτό από το προσωπικό της Αρχής. Θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω ως προς το θέμα αυτό ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία είχε προβλεφθεί από το νόμο (άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021) και η οποία αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί επιτέλους εφικτή η λειτουργία αξιοποιήσιμου ηλεκτρονικού αρχείου της ΑΔΑΕ και τούτο παρά την πάροδο 22 μηνών».
Αναφέρει τέλος, ότι έχει καταθέσει δύο φορές στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο ακροάσεων και όχι ως μάρτυρας, και ουδέποτε με δική του πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν κλήσεως.
Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης, εν μέσω πολιτικής θύελλας για τις παρακολουθήσεις και κινητοποιήσεων
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…