Πολιτική

Σε καφενείο στο Αιγάλεω με συνταξιούχους ο Τσίπρας – Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε για τις συντάξεις

Από το Αιγάλεω, όπου είχε συνάντηση με συνταξιούχους σε καφενείο, ήρθε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας, κυρίως για τις συντάξεις. Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ομιλία και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συζητήσει με συνταξιούχους, να ακούσει τα προβλήματα, τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και ότι δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σημείωσε μάλιστα ότι, αθροιστικά, οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών, ενώ προανήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά. Παραλλήλως δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, η οποία ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι απόμαχοι της εργασίας, τους συνταξιούχους, που βεβαίως αυτή την περίοδο έχω την αίσθηση ότι είναι σε ιδιαίτερη πίεση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζονται «δύο συντάξεις τον χρόνο, μόνο για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι για τα εισοδήματα μέχρι 800 ευρώ το μήνα υπάρχει απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε του παριστάμενους να μεταφέρουν την «αγωνία» και τον προβληματισμό τους, μιλώντας τη «γλώσσα της αλήθειας» και σημείωσε ότι  «επί τέσσερα χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι στην χώρα μας έχουν εξαπατηθεί σε καθημερινή βάση και από τον κ. Μητσοτάκη με όσα έλεγε τότε, όσα έταξε προεκλογικά και όσα έκανε μετεκλογικά, τρεισήμισι χρόνια, αλλά και από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε την κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μιλώντας για «άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. Κάνανε 12 περικοπές στις συντάξεις, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί μέσα στην τετραετία. Αν ρωτήσετε κάποιους από αυτούς που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κανάλια και απευθύνονται στους συνταξιούχους, η ιστορία της χώρας ξεκίνησε από το 2015 και μετά, δεν υπήρξε πιο πριν, από το 2015 και μετά ξεκίνησαν όλα. 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η τρόικα. Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με το mail Χαρδούβελη, το περιβόητο, για να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχαν δεσμευτεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα που έδινε η κυβέρνησή του κάθε Δεκέμβρη, αλλά και στην εποχή μετά τα μνημόνια. «Τι μας λέγανε τότε; Ότι αυτά είναι ψίχουλα», είπε και συνέχισε: «Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη έως συντάξεις 500 ευρώ και ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα από 70%, 50% έως και 30% για τις μεγαλύτερες συντάξεις για όλους τους υπόλοιπους. Προεκλογικά μας είπαν ότι αυτή την 13η που την λοιδόρησαν τότε -αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα- αλλά ήταν για 800.000 ανθρώπους που έπαιρναν χαμηλές συντάξεις, μια ολόκληρη σύνταξη και για όλους τους υπόλοιπους ένα σημαντικό συμπλήρωμα, είπαν προεκλογικά ότι θα τη κρατήσουν. Όσο την είδατε εσείς το 2020, το 2021, το 2022, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως «δεύτερη εξαπάτηση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων», για τα οποία η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι παρανόμως κόπηκαν σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικά από την κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. «Είτε είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους των δικαστηρίων, είτε να μην έχουμε δικαστήρια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να είναι α λα καρτ» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντάς τους, “μην στεναχωριέστε, θα τα δώσουμε τελικά σε όλους, είτε προσφύγετε είτε όχι”, κάτι που δεν τηρήθηκε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι και «αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε και το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, τις οποίες, υποστήριξε ότι μείωσε η κυβέρνησή του και πολλαπλασιάστηκαν ξανά από τη ΝΔ. «Παρά το γεγονός ότι, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΦΚΑ, έχουν διορίσει εκατοντάδες γενικούς διευθυντές και διευθυντές, τα λεγόμενα γαλάζια golden boys, για να παίρνουν παχυλούς μισθούς. Έκοψαν τη δεύτερη εθνική σύνταξη για χήρες, χήρους και ανάπηρους, ενώ θεσμοθέτησαν δεύτερη εθνική σύνταξη για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και αξιωματούχους. Και εν κατακλείδι, προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ώστε τα χρήματα που δεν δίνουν πλέον στους συνταξιούχους για τη λεγόμενη 13η σύνταξη να πηγαίνουν σε ιδιώτες, στα funds και τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές, που παίρνουν τα λεφτά από τις εισφορές των εργαζόμενων για να έχουν συντάξεις οι επόμενες γενιές και τα παίζουν στο τζόγο» είπε.

«Έχουμε στόχο να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη, να δώσουμε τα αναδρομικά που είναι χρωστούμενα στους συνταξιούχους, να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αυτά είναι δεδομένα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για τους συνταξιούχους.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ στον Σταϊκούρα για εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων

Ανεβάζει τόνους η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – Και ο Θεοδωρικάκος καλεί τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τη «μικρή Μαρία»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago