Κόσμος

Ενα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου ημερησίως υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι θα επιδιώξει τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου Βρετανών την ημέρα με «αναμνηστική δόση», για να αντιμετωπίσει ένα «παλιρροιακό κύμα της Ομικρον» και να αποφύγει την επιβολή περαιτέρω περιορισμών. Η τρίτη δόση αφορά εμβόλια Pfizer ή Moderna.

Ο στρατός θα κληθεί σε όλη τη χώρα να βοηθήσει στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολίων και οι γενικοί ιατροί θα πρέπει να ακυρώσουν τα ραντεβού τους για να αφιερωθούν στον εμβολιασμό κάθε ενήλικα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στην «ομιλία προς το έθνος» το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είπε ότι φοβάται ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μάχη μας με τη νέα παραλλαγή, την Ομικρον, και πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε το τείχος προστασίας από τα εμβόλια για να διατηρήσουμε τους φίλους μας και αγαπημένα πρόσωπα ασφαλή.»

Ο Τζόνσον, έκανε λόγο για μια «εθνική αποστολή» την ώρα που οι αποφάσεις του αποτελούν αντικείμενο έντονης κριτικής και από πολλά μέλη του κόμματός του.

Το ρεκόρ εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 844.000 τον Μάρτιο. Το Σάββατο εμβολιάστηκαν 530.000, ουσιαστικά δηλαδή γίνεται λόγος για διπλασιασμό της ταχύτητας του σχετικού προγράμματος.

Ολοι οι πολίτες από 18 ετών και άνω θα μπορούν από τη Δευτέρα να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Η Ομικρόν, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή της Βρετανίας εντός των ημερών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Ομικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. «Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι η νέα παραλλαγή δεν μπορεί να σας βλάψει, ότι δεν μπορεί να κάνει εσάς και τους αγαπημένους σας να αρρωστήσουν σοβαρά», είπε. Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει πάντως ανοιχτό πόλεμο στο κόμμα των Τόρις για την απόφασή του να περάσει στο σχέδιο Β, από βουλευτές που αντιτίθενται στα πιστοποιητικά Covid για την είσοδο σε μεγάλους χώρους και την ευρύτερη χρήση μάσκας. Έως και 100 βουλευτές θα μπορούσαν να καταψηφίσουν αυτές τις αλλαγές την Τρίτη, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Οι αποκαλύψεις για μια σειρά από πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι κατά την περίοδο της καραντίνας, έχει δημιουργήσει φήμες ότι βουλευτές συζητούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση ψήφου δυσπιστίας. Η επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας θα είναι ένα βασικό επιχείρημα για να καθησυχάσει τους εξαγριωμένους βουλευτές των Τόρις που έχουν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι δεν θα ανεχθούν περαιτέρω περιορισμούς.

Ο Τζόνσον εκτιμάται ότι θα προσφέρει μια σειρά από παραχωρήσεις στους «αντάρτες» βουλευτές, ξεκινώντας με μια ανακοίνωση ότι από την Τρίτη οι επαφές κρουσμάτων Covid-19 θα μπορούν να κάνουν καθημερινά τεστ αντί να απομονώνονται εάν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμάται επίσης ότι η κόκκινη λίστα για τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πιθανό να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης της Ομικρον.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago