Πολιτισμός

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Ερρίκος Ανδρέου. O γνωστός σκηνοθέτης, όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Αύγουστο, νοσηλευόταν για καιρό στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο. Ήταν παντρεμένος με την επίσης διάσημη ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη, με την οποία είχαν αποκτήσει ένα γιο, τον Ερρίκο Ανδρέου Jr.

Ο Ερρίκος Ανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 1938. Μεγάλωσε, ωστόσο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο, και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στις διεθνείς παραγωγές «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» και «Λέων της Σπάρτης».

Η πρώτη ταινία του «Ο Εφιάλτης» (1961), σε δικό του σενάριο και παραγωγή, κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κέρδισε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, καθώς και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγου.

Από το 1967 άρχισε να συνεργάζεται με τη Φίνος Φιλμ, με την ταινία «Εκείνος και Εκείνη», ενώ στη συνέχεια, σε συνεργασία με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς, σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Το ίδιο βραβείο κέρδισε και τον επόμενο χρόνο, με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας».

Το 1979 ήρθε η αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη. Σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη σκηνοθέτησε επίσης και τις κοσμοπολίτικες ερωτικές περιπέτειες «Αναζήτησις», «Ψυχή και σάρκα»(Εσύ κι εγώ), «Το αγκίστρι». Τελευταία του ταινία ήταν η «Μοιραία σχέση», το 2009.

Από το 1977, ο Ερρίκος Ανδρέου, είχε στραφεί στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας αρκετές επιτυχημένες σειρές, ανάμεσά τους μυθιστορήματα του Ξενόπουλου, όπως η «Αφροδίτη», η «Αναδυομένη» και οι «Μυστικοί Αρραβώνες» με πρωταγωνίστρια τη Νόρα Βαλσάμη. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του ήταν και «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» με την Μιμή Ντενίση, όπως και οι σειρές που άφησαν εποχή: «Το φως του Αυγερινού», «Αξιόπιστοι», «Λάουρα» , «Ο κόσμος κι ο Κοσμάς», «Έλλη και Άννα», «Στησιχόρου 73», «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Μια γυναίκα από το παρελθόν», «Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Τυχεροί και άτυχοι» κ.α.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σοβαρές ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εκφράζει μέλος της PEGA: Η χώρα ίσως οδεύει προς τον αυταρχισμό

Αποστολάκης για παρακολούθηση Φλώρου: Εγώ θα είχα παραιτηθεί

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago