Στην Ελλάδα του 2021, μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια μεταβίβαση ακινήτου σήμερα και να τη δει να ολοκληρώνεται στα… τέλη του 2022. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι η γραφειοκρατία, αλλά το πρωτοφανές… στριμωξίδι. Χιλιάδες πολίτες που έχουν σπεύσει να εκμεταλλευθούν το “παράθυρο” της φθηνής μεταβίβασης ακινήτων, έχουν προκαλέσει το αδιαχώρητο σε υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφικά και κτηματολογικά γραφεία, εφορίες, με αποτέλεσμα το σύστημα να “φρακάρει”.
Ακριβώς λόγω αυτού του χάους που επικρατεί, μιας και στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατο να διαχειριστούν αυτό τον όγκο εργασίας που έχει προκύψει με το “τσουνάμι” αιτήσεων μεταβίβασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει μια μικρή “ανάσα”. Πρόκειται για παράταση που θα ανακοινώσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του επόμενου μήνα. Με την παράταση των 50 ημερών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες που θα ισχύσουν από το νέο έτος και οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες.
Η παράταση πάντως, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, όχι μόνο λόγω του “τσουνάμι” μεταβιβάσεων αυτού καθεαυτού, αλλά και λόγω του ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δεν επέτρεψαν σε πολλούς φορολογούμενους να ολοκληρώσουν την συλλογή των δικαιολογητικών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά δίνεται “ανάσα” στους φορολογουμένους οι οποίοι τρέχουν αυτή την περίοδο προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.)
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει όλο το προηγούμενο διάστημα πλήθος αιτημάτων για παράταση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με σημαντικές επιβαρύνσεις, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την Πρωτοχρονιά. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, εμφανίζονται αυξημένες έως και 250% σε έναν μεγάλο αριθμό περιοχών που αγγίζουν τις 7.000 σε όλη τη χώρα.
Επιβεβαίωση για την πρόθεση του Υπουργείου να δοθεί παράταση δόθηκε και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση».
Το μέτρο αφορά και εκείνους που θέλουν να κάνουν γονικές παροχές, οι οποίες και είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ. Και αυτό διότι οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.
Στο μεταξύ υποχρεωτικά αποκλειστικά ψηφιακά θα γίνονται από Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών και θα υποβάλλονται μέσω του myProperty. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής.
Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…