Πολιτική

Να κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί η κυβέρνηση για την ΑΔΑΕ – Οικονόμου: «Υπάρχουν διάφορες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα»

Ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης (17/1). Σε μια προσπάθεια να κατέβουν οι τόνοι του συγκεκριμένου ζητήματος, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «Υπάρχουν μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Κυβέρνηση ούτε αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα, ούτε υπαγορεύει την άποψη και την γνώμη βασικών δομών, φορέων, πυλώνων του Πολιτεύματος. Ούτε του Αρείου Πάγου, ούτε της ΑΔΑΕ. Ούτε στον κ. Ντογιάκο λέει η Κυβέρνηση τι θα πει, τι θα βγάλει, τι θα υποστηρίξει. Ούτε στον κ. Ράμμο».

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης είναι εμφανής καθώς η αναφορά αυτή του κ. Οικονόμου δείχνει να επιχειρεί να ανασκευάσει όσα ο ίδιος είχε πει στις 4 Ιανουαρίου όταν η ΑΔΑΕ είχε ανακοινώσει τη δημιουργία Ομάδας Ελέγχου: «Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές, σεβόμενες το Σύνταγμα, πρέπει να λειτουργούν εντός αυτού του ρόλου, ούτε να τον υπερβαίνουν ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος».

Ο κ. Οικονόμου, στη συνέντευξή του, υπογράμμισε σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης ότι «Εμείς έχουμε την άποψη ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως καθαρό σε ό, τι αφορά στο ρόλο, τις αρμοδιότητες, το χώρο κίνησης όλων των πυλώνων της Πολιτείας και οι νόμοι ορίζουν πως αυτοί κινούνται. Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται το νόμο. Ψηφίσαμε ένα νόμο, αναπτύξαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια και επιχειρηματολογία γιατί καταλήξαμε σ’ αυτόν».

Ενώ, ειδικά για τον περιβόητο νόμο για τις παρακολουθήσεις και το κατά πόσον περιορίζει ή όχι τις αρμοδιότητες της Αρχής, τόνισε ότι «Ο νόμος αυτός δεν απαγορεύει, ούτε περιορίζει, ούτε στενεύει το δικαίωμα των κατά το Σύνταγμα αρμοδίων Αρχών να επιτελούν το ρόλο τους. Η Κυβέρνηση, προφανώς, για να φέρει και να ψηφίσει αυτό το νόμο ήταν σίγουρη ότι είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αυτή είναι η θέση μας».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις τριβές και τις συγκρούσεις που έχει προκαλέσει η παρέμβαση Ντογιάκου, αλλά και ο σχολιασμός από στελέχη της κυβέρνησης των αντιδράσεων που προκάλεσε, σε τεχνικό ζήτημα κάνοντας λόγο για «διαφωνίες θεσμικές, επιστημονικού τύπου»: «Η θέση μας είναι όταν υπάρχουν διαφωνίες θεσμικές, επιστημονικού τύπου προσέγγιση σε ό,τι αφορά στη Δικαιοσύνη καλό είναι να υπάρχει ένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας για να δίνονται οι αμοιβαίες εξηγήσεις, που  μπορεί να οδηγήσουν και σε άρση της καχυποψίας και των παρεξηγήσεων. Υπάρχουν διάφορες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει η άποψη αυτή των συνταγματολόγων. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις στην επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό που για εμάς είναι καθαρό είναι ότι τίποτε δεν περιορίζει την Αρχή να επιτελεί το ρόλο που το Σύνταγμα της εξασφαλίζει».

Αντισυνταγματική για τον ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση Μητσοτάκη για το κόμμα Κασιδιάρη – Τι προτείνει

Κατέθεσε τη μήνυση ο Νίκος Παππάς

Στα άκρα η κόντρα Μπογδάνου-Κρανιδιώτη για την κηδεία του τέως – Το «καφριλίκι», ο «σανός» και οι «ντελιβεράδες»

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago