Πολιτική

Παρέμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης για σεβασμό στο έργο ακτιβιστών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Έκκληση στις ελληνικές αρχές για σεβασμό στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων απευθύνει, εκ νέου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Αφορμή η δίκη για τους 24 διασώστες της ΜΚΟ ERCI, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που πρότειναν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια της Κω σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

«Το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνία των πολιτών και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία εδώ και αρκετά χρόνια» ανέφερε η κ. Μιγιάτοβιτς. Η ίδια πρόσθεσε ότι «εκστρατείες δυσφήμισης που στοχεύουν άτομα που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυσκίνητες διαδικασίες εγγραφής ΜΚΟ και η αδικαιολόγητη πίεση στους δημοσιογράφους έχουν υπονομεύσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν συρρικνώσει τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα. Η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση ατόμων που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, καθώς και ακτιβιστών που υπερασπίζονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της τάσης, την οποία έχω παρατηρήσει και σε άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Υπενθυμίζοντας τα όσα τόνισε σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2021, καθώς και σε Σύσταση για τον τερματισμό των επαναπροωθήσεων που δημοσίευσε το 2022, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε ότι «τα κράτη έχουν καθήκον να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα περιβάλλον που ευνοεί το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών».

Σχολίασε ωστόσο, ότι «δυστυχώς, οι διώξεις 24 εθελοντών μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Παναγιώτης Δημητράς, μακροχρόνιος συνεργάτης του γραφείου μου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στοχοποίηση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι τόσο ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κατέληγε τέλος με μια νέα έκκληση προς τις ελληνικές αρχές «να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εργασία τους και αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Οι ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Τσίπρα στην κυβέρνηση: «Παρατεταμένη κρίση δημόσιας υγείας εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Για απομόνωση κυβέρνησης – Ντογιάκου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ – Κατρίνης: «Ο κ. Ντογιάκος υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές του»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago