Πολιτική

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Θεοδωρικάκου για την Greek Mafia – Πλήρης κάλυψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στους υπόδικους αξιωματικούς

Σε σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Τάκη Θεοδωρικάκου εξελίσσεται η υπόθεση της Greek Mafia μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τον κατηγορούμενο στην εν εξελίξει δίκη, ταξίαρχο Δημήτριο Δάβαλο, ο οποίος όχι μόνο δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια της δίωξης του και εκδίκασης της υπόθεσης, αλλά αναβαθμίστηκε και σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που υπογράφουν η Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη και ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, αναφέρεται ότι «Προφανώς δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος να απαντήσει σε χθεσινό (11 Ιανουαρίου 2023) δημοσίευμα των Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλαου Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Χριστόφορου Κάσδαγλη και Μπάμπη Πολυχρονιάδη με τίτλο:
“Ο Διευθυντής ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia”, που αποκαλύπτει ότι ο Ταξίαρχος, κ. Δάβαλος, τοποθετήθηκε, τον Μάρτιο του 2022, Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, παρότι ήταν κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.
Ούτε αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στο δημοσίευμα της Καθημερινής, του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Σουλιώτη, στις 7 Μαίου 2022, σε ανύποπτο χρόνο δηλαδή, που αναφέρει ότι ο εν λόγω Διευθυντής παρότι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Greek mafia, “ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας”, μετά τη δολοφονία Σκαφτούρου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Σπίρτζης υπενθυμίζουν ότι «με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο φάκελος της Greek mafia εστάλη στην Δικαιοσύνη, το 2018» και ότι «3.5 χρόνια, κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την μη συνδρομή των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, στην δικαστική διερεύνηση, που μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις λαμβάνουν άλλη διάσταση προς διερεύνηση».

Παράλληλα, απαιτούν εξηγήσεις από τον κ. Θεωδορικάκο για τις αποκαλύψεις που αφορούν τον Ταξίαρχο Δάβαλο και υπογραμμίζουν ότι «Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί… Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση».

Από το υπουργείο δημοσιεύτηκαν δύο ανακοινώσεις, μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, εκ των οποίων η πρώτη φέρεται να προέρχεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η δεύτερη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην πρώτη γίνεται λόγος για άγνοια του Αρχηγείου σχετικά με την έρευνα που είχε διενεργήσει η ΕΥΠ για το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών, ενώ σημειώνεται ότι «ο ενεργών την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση -Π.Δ.Ε.- (ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος – Αντιστράτηγος) αιτήθηκε απ’ τη αρμόδια δικαστική Αρχή αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας, προκειμένου να αποτελέσουν απολύτως αναγκαίο υλικό για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αιτούμενα έγγραφα ουδέποτε περιήλθαν στον ενεργούντα την Π.Δ.Ε. από την αρμόδια δικαστική Αρχή».

Αναφορικά με τον Ταξίαρχο Δάβαλο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι «Τον Ιούνιο του 2021, περιήλθε στον ενεργούντα την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονταν στο ακροατήριο την 03/09/2021 -μεταξύ των άλλων- εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί. Κατόπιν αυτού, η διενεργούμενη Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση μετατράπηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ελλείψει αφενός του προαναφερθέντος ανακριτικού υλικού και παράλληλα της επ’ ακροατηρίω σε εξέλιξη υπόθεσης.

Από το 2016 που η ΕΥΠ διαβίβασε την έρευνά της στις εισαγγελικές Αρχές ο αναφερόμενος στα δημοσιεύματα αξιωματικός συνέχισε να κρίνεται ευμενώς στις τακτικές κρίσεις του 2016, 2017, 2018 και Ιανουαρίου 2019 και να υπηρετεί σε κρίσιμες υπηρεσίες. Τον Ιούλιο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Ταξίαρχου.

Επίσης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για αφαίρεση δικογραφίας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τις δικογραφίες χειρίζονται Αξιωματικοί των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών υπό την εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής».

Το δε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη δική του ανακοίνωση καλύπτει πλήρως τους επίορκους αστυνομικούς και την αναβάθμιση του Ταξίαρχου Δάβαλου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τοξικότητα και αντιστροφή της πραγματικότητας: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά ακολουθεί μια θλιβερή τοξική στρατηγική επίθεσης και συκοφαντίας και στην πολιτική και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Με προφανή ψέματα και συνειδητές παραλείψεις αντιστρέφει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση. Έχει ήδη παραθέσει τα δεδομένα με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλοι».

Συγκεκριμένα το Υπουργείο κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ενημέρωσε τους ελεγχόμενους(!) αναφέροντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ, που τότε υπαγόταν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ουδέποτε ενημέρωσε -ως όφειλε- το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπό διερεύνηση υπόθεση και την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -από το 2016 μέχρι το 2019- έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί ουδέποτε ενημέρωσε την ΕΛΑΣ γύρω από την υπόθεση, ενώ γνώριζε τα όποια στοιχεία υπήρχαν. Εξ αυτού του λόγου συγκεκριμένοι αξιωματικοί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και συνέχισαν να ασκούν κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους. Και σήμερα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, φτάνει στο σημείο, με παροιμιώδη πολιτική επιπολαιότητα και καιροσκοπισμό, να τοποθετείται με καθεστωτική αντίληψη ενάντια στη διάκριση των εξουσιών και να αναφέρεται σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία η οποία μάλιστα σε ελάχιστες μέρες φτάνει στο τέλος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Υπουργείου κλείνει με ρητορική που υποβαθμίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της λογοδοσίας των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας σε ένα προεκλογικό διαξιφισμό: «Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν να γράψουν ενόψει των ερχόμενων εκλογών και της επερχόμενης εκλογικής τους ήττας» γράφει.

ΕΛΣΤΑΤ: Κάλπασε ο πληθωρισμός το 2022 με 9,6% – Με 15% «έτρεχε» στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο

Απόλυτα αντίθετος ο ΔΣΑ με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου – Μιλάει για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ

Για απομόνωση κυβέρνησης – Ντογιάκου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ – Κατρίνης: «Ο κ. Ντογιάκος υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές του»

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago