Κοινωνία

Η ακρίβεια είναι το μεγάλο άγχος των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αν και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%) και την Κύπρο (99%), ενώ ακολουθούν άλλες δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιταλία και η Πορτογαλία με 98% και οι δύο.

Η έρευνα καταγράφει επίσης ότι οι αυξανόμενες τιμές, κυρίως στην ενέργεια και στα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες. Επηρεάζουν δηλαδή όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών αφορά και πάλι την οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για την απειλή της φτώχειας και του συνακόλουθου κοινωνικού αποκλεισμού, που φοβίζει το 82% των πολιτών της ΕΕ.  Και εδώ όμως πρωτοστατεί η Ελλάδα με ποσοστό 97%.

Η τρίτη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών της ΕΕ είναι η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες, με ποσοστό 81%. Σε ό,τι αφορά πάντως την Ελλάδα παρατηρείται μια διαφοροποίηση, καθώς ως τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία καταγράφεται η μετανάστευση, με ποσοστό 86%. Ακολουθούν η κλιματική αλλαγή με 84% και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες με 78%.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι πρόσφατες κρίσεις έχουν ενισχύσει τη στήριξη των πολιτών για την ΕΕ. Έτσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 72% θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 62% βλέπουν την ΕΕ θετικά. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 65% και 43% αντίστοιχα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να μετριαστούν οι πολλαπλασιαζόμενες επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο. Για την ώρα πάντως, δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. Στην Ελλάδα και πάλι καταγράφονται τα πιο αρνητικά αποτελέσματα, καθώς μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών της ΕΕ. Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ΕΕ (46%), έναντι 66% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδό του έχει μειωθεί ήδη λόγω των συνεπειών της πανδημίας, της κρίσης στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Αντιθέτως, το 39% των ερωτηθέντων στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν δει το βιοτικό επίπεδό τους να μειώνεται. Περιμένουν, ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δίνοντας μία μάλλον ζοφερή εκτίμηση για το 2023.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα με τα «αόρατα παιδιά» σε νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας

Με αιχμές για Μητσοτάκη η δήλωση Σαμαρά για την ταφή του έκπτωτου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago