Απόψεις

Ο Τζούλιαν Ασάνζ καλεσμένος στην… φιέστα της Δημοκρατίας

Το βρετανικό δικαστήριο, που αποφάσισε να ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την πρωτόδικη άρνηση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να αποτελείται από δικαστές με αίσθηση του μαύρου χιούμορ. Η απόφαση συνέπεσε με τη μεγάλη διαδικτυακή φιέστα για τη Δημοκρατία, που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν, με κριτήρια αυθαίρετα, που κανείς φυσικά δεν τόλμησε να αμφισβητήσει. Hταν άλλωστε και η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ΗΠΑ που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, αφού το… έκαναν Δημοκρατία, όπως έκαναν άλλωστε Δημοκρατία και το Ιράκ και τη Λιβύη και τη Συρία και την Υεμένη και ένα σωρό άλλες χώρες στον πλανήτη αποφάσισαν να μοιράσουν πιστοποιητικά. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν. Ισως κάποια στιγμή να μας το εξηγήσει ο Μπολσονάρου.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας για τη δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων από το WikiLeaks πριν από μια δεκαετία. Εγγράφων που δείχνουν μεταξύ άλλων πως εννοείται πολλές φορές η Δημοκρατία στα… υπόγεια του Λευκού Οίκου.

Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Η επί σειρά ετών καταδίωξή του, σύμφωνα με μια σειρά από διεθνείς οργανώσεις, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Οι Βρετανοί δικαστές έκριναν τώρα ότι είναι πειστικές οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του, περιλαμβανομένης της δέσμευσής τους να μην μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, όπου κρατούνται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση μέλη της αλ Κάιντα-και ότι, αν καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο, θα εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.

Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτό που θέλουν κάποιοι να μην γίνει γνωστό είναι η αφωνία για μια ακόμα φορά της «δημοκρατικής» Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και η ίδια η Πρόεδρος της δεν βρήκαν χρόνο να σχολιάσουν την απόφαση. Για να την επικρίνουν βέβαια ούτε να γίνεται λόγος.

Ακόμα πιο κραυγαλέα η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ. Ως «Πράσινη» είχε επικρίνει στο παρελθόν τις συνθήκες κράτησής του και τη δίωξή του από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τώρα ως υπουργός Εξωτερικών, επειδή ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Βαρσοβία, απάντησε ότι δεν ξέρει τις λεπτομέρειες και δε μπορεί να εκφέρει γνώμη. Μια ημέρα στο Υπουργείο ήταν αρκετή για τη «μετάλλαξη» της.

Εντάξει ο Ασάνζ δεν είναι και κανένας πολίτης πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας για να χρειάζεται να τον υπερασπιστούμε. Πολίτης της ελεύθερης Αυστραλίας, είναι που δικάστηκε στην ελεύθερη Βρετανία για να εκδοθεί στην ελεύθερη Αμερική. Ασε που τελικά ίσως να ήθελαν να τον εκδώσουν για καλό του. Ο Τζο Μπάιντεν ίσως ήθελε να τον καλέσει κι αυτόν στη Γιορτή του… της Δημοκρατίας. Κι επειδή τον εκτιμά τόσο δεν ήθελε να τον βλέπει από τηλεδιάσκεψη μόνο. Τον ήθελε εκεί κοντά του. Ζωντανό. Για να συζητήσουν μαζί την ατζέντα της ψηφιακής φιέστας. Δημοκρατικές ελευθερίες, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμηση της διαφθοράς και όλα αυτά τα ωραία και αληθινά.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago