Πολιτική

Νέες βόμβες Τζαβάρα: Ποιον απειλεί ο Ντογιάκος; Αυτόν που ενήργησε στα πλαίσια νόμιμης εξουσίας που έχει;

Βόμβες έριξε πάλι ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, αυτή τη φορά κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την άπλετη στήριξη που παρείχε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση για την ΑΔΑΕ. Μιλώντας στο Attica TV, το βράδυ της Τρίτης, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.

«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηλείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «όπως σωστά ειπώθηκε και από καθηγητές, δεν έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν δεσμεύει». Εξήγησε δε ότι, με βάση το άρθρο 29 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να απαντάει σε ιδιωτικά αιτήματα, αλλά μόνο στα αιτήματα συγκεκριμένων δημοσίων αρχών. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η γνωμοδότηση έγινε αυτεπαγγέλτως, «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα αίτημα από μία δικηγόρο της WIND. Η οποία WIND, στη συνέχεια όμως, απ’ ό,τι μάθαμε, αναγκάστηκε από τη μητρική εταιρεία να συνεργαστεί με τον κ. Ράμμο».

Ο Κώστας Τζαβάρας εξήρε τη συμβολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, τονίζοντας ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και, όπως επισήμανε, «πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι «δεν μπορεί να φθείρονται οι δημοκρατικοί θεσμοί με γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», εκφράζοντας την κρίση ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου «ήταν μία άστοχη, μια άτυχη περίπτωση». Σημείωσε επίσης, ότι «με βάση τον Ποινικό Κώδικα, δεν αποτελεί άδικη πράξη, εγκληματική, όποια γίνεται για την ενάσκηση δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος ή προς εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης. Αυτό που έκανε λοιπόν ο κ. Ράμμος, να πάει να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες που του έγιναν ευσταθούν, προβλέπεται από την περίπτωση ε του άρθρου 6 του νόμου 3115/2003, που είναι ο νόμος για τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής». Στο σημείο αυτό μάλιστα διερωτήθηκε με ένα ξέσπασμα γέλιου: «Ποιον απειλεί λοιπόν; Αυτόν που ενήργησε στα πλαίσια νόμιμης εξουσίας που έχει;».

Στο σχόλιο μάλιστα της Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν στο ίδιο πάνελ, ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «τοξικός» από τον κ. Οικονόμου, ο Κώστας Τζαβάρας, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την στήριξή του στην κυβέρνηση τόνισε με νόημα: «ταυτόχρονα όμως για μένα αυτό που προέχει, ειδικά για την Ελλάδα, είναι η υπεράσπιση σε εθνικό μέτωπο και του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας μας». Άφησε έτσι αιχμές και για όσα έρχονται στο φως σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο βουλευτής Ηλείας διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι γνωστό, ότι τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή του είχε τονίσει ότι οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση «από το να κάθονται και να κλώθουν, πρέπει να βγουν στην δράση». Γνωστή και περιπετειώδης υπήρξε και η αντικατάστασή του στην  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε συνεννόηση με το κόμμα του, όπως είχε πει, για να μην προκαλέσει «ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία», αφού  διαφωνούσε με την επίκληση του απορρήτου όσων κατέθεταν στην Επιτροπή.

Οι ειδήσεις σήμερα

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ευθεία βολή στο Σύνταγμα, στην Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Απάντηση Ράμμου σε Ντογιάκο: Η γνωμοδότηση παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago