Σε διεθνή διασυρμό για τη χώρα εξελίσσεται η δίκη των 24 εθελοντών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που δικάζονταν σήμερα στη Λέσβο, καθώς, κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση της ποινικοποίησης από τις ελληνικές αρχές των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων και των προσπαθειών διάσωσης προσφύγων.
Μέσα ενημέρωσης με παγκόσμια απήχηση όπως οι New York Times, το Al Jazeera, ο Independent και το BBC, δημοσιεύουν άρθρα με το ιστορικό της υπόθεσης και δηλώσεις κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών είναι και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία έφυγε από τη Συρία με την αδερφή της Γιούσρα το 2015. Οι δύο αδερφές διέσχισαν το Αιγαίο, όπως εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, διέσωσαν δεκάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν μαζί τους όταν η φουσκωτή βάρκα τους άρχισε να βουλιάζει και κατέληξαν στη Γερμανία.
Η Γιούσρα πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο της Βραζιλίας με την ομάδα κολύμβησης των προσφύγων. Η Σάρα επέστρεψε στην Ελλάδα ως εθελόντρια το 2016 προκειμένου να λάβει μέρος στις διασωστικές επιχειρήσεις ανθρωπιστικού οργανισμού. Η ιστορία τους έγινε γνωστή παγκοσμίως όταν έγινε ταινία από το Netflix με τίτλο “The Swimmers“.
«Αυτό που δικάζεται σήμερα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα», είπε στο Associated Press άλλος ένας εκ των κατηγορούμενων, ο επαγγελματίας δύτης Σιν Μπίντερ, έξω από το δικαστήριο πριν την έναρξη της δίκης. «Τί θα έκανες δηλαδή αν έβλεπες κάποιον να βγάζει το χέρι του από το νερό και να σου ζητάει βοήθεια; Προφανώς θα έδινες το χέρι σου για να τον τραβήξεις στη στεριά. Αλλά όταν το κάνεις αυτό, υποτίθεται ότι διαπράττεις το αδίκημα για το οποίο κατηγορούμαι εγώ τώρα. Κι όμως, δεν πρόκειται ούτε για εγκληματική, ούτε για ηρωϊκή ενέργεια…» είχε πει ο ίδιος στη Deutsche Welle το 2021.
«Δεν είμαι διακινητής, αλλά ένας απλός συνταξιούχος που ήθελε να κάνει κάτι καλό» είπε πρόσφατα στην Καθημερινή ο Πίτερ Γουίμπεργκ. Ο Πίτερ είναι ακόμα ένας κατηγορούμενος από τις ελληνικές αρχές στην εν λόγω υπόθεση. «Είχε έρθει η ώρα να ξεπληρώσω αυτό που κάποιοι είχαν κάνει για τον πατέρα μου» είπε στην Καθημερινή για τον Εβραίο πατέρα του, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τους Ναζί με τη βοήθεια ντόπιων στην Τσεχοσλοβακία.
«Αντί να συζητείται η νομιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας – η οποία περιλαμβάνει την παράνομη κράτηση ανθρωπιστών, τον εξαναγκασμό μεταναστών να γδύνονται τα μεσάνυχτα καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και τη συλλογική απέλαση κατά κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τον Ανθρώπινα Δικαιώματα – η εστίαση βρίσκεται στη Σάρα και τον Σον, οι οποίοι βρίσκονται σε μια καφκική δίκη που προτρέπει τον νόμο να αφαιρέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι να τα προστατεύσει» γράφει στον Independent η Tιάρα Ατάϊ, ιδρυτικό μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης SolidariTee και σύμβουλος του ΟΗΕ.
Η δίκη των 24 εθελοντών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων διεκόπη για την Παρασκευή όπου θα υπάρξει απόφαση από το δικαστήριο σχετικά με τις ενστάσεις ακυρότητας που υπέβαλλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Όπως δημοσίευσε στο Facebook ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος ο οποίος παρών στη διαδικασία: «Όλοι οι συνήγοροι έκαναν ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας. Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου είτε θα ακυρωθεί οριστικά η δίκη, είτε θα ξεκινήσει.
«Η Σάρα και ο Σον έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνει κάποιος από εμάς αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Το να βοηθάς ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε έναν από τους πιο θανατηφόρους θαλάσσιους δρόμους στην Ευρώπη και να τους βοηθήσουν στην ακτογραμμή δεν είναι έγκλημα», δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στο Associated Press πριν την έναρξη της δίκης.
Τόνισε επίσης, ότι η δίκη αυτή αποκαλύπτει πως «οι ελληνικές αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τέλος, σχολίασε ότι «Είναι φάρσα το ότι γίνεται αυτή η δίκη».
Από την πλευρά τους οι ελληνικές αρχές δήλωσαν στο Associated Press ότι η Ελλάδα «εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» ενώ αρνήθηκαν, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο λέει το AP, ότι διεξήγαγαν παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων (pushbacks) χωρίς να τους επιτρέψουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.
Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης για το 2022
Κυβερνητικό εμπαιγμό καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…