Ως «θετική έκπληξη της Ευρώπης» χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Κόρμαν στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο τη διασύνδεση πληθυσμιακών και οικονομικών εξελίξεων, επισήμανε ακόμη ότι «το συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως στη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών, αυτής της ταραγμένης περιόδου, η εθνική οικονομία, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός».
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι το 2021 η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη ύψους 8,4%, ποσοστό που, όπως είπε, ήταν υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων και το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5% και θα είναι πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εκτίμησε δε ότι για το 2023 η ανάπτυξη θα είναι πιο κοντά στο 2% παρά στο 1%.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ανεργία υποχωρεί πολύ γρήγορα, ότι ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται και ότι οι κοινωνικές αδικίες μειώνονται. Τόνισε επίσης ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής του για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπόρεσε και αποκλιμάκωσε το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη με μια υποχώρηση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες. Υποστήριξε επίσης ότι παραλλήλως αντιμετωπίστηκε ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τονίζοντας ότι συντελείται «μια τεράστια αλλαγή του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία -όπως εισηγείται και ο ΟΟΣΑ- πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή». Έκλεισε μάλιστα τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική επιτρέπει στην κυβέρνηση να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφει στοχευμένα, και όχι οριζόντια, για να στηρίζει εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι», αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Συμπέρανε τέλος ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει και εστίασε στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες – Ζεσταίνουν τα τρακτέρ στη Λάρισα