Πολιτισμός

Κυβερνητικό εμπαιγμό καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις

Στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια γίνονται σήμερα από τις 11:30 το πρωί ως τις 14:30 το μεσημέρι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Η κινητοποίηση γίνεται ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να μην καταργήσει το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου.

Οι καλλιτεχνικές ενώσεις και τα καλλιτεχνικά σωματεία καταγγέλλουν κυβερνητικό εμπαιγμό, καθώς μετά την σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε ότι «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο».

Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου τις περασμένες εβδομάδες, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι στην διυπουργική σύσκεψη «συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου».

Οι καλλιτέχνες δεν καλύπτονται από τις νέες ανακοινώσεις και ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, προχωρώντας σε πανελλαδική κινητοποίηση με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και με τη συμπαράσταση δεκάδων φορέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ  «στην Αθήνα στις 11:30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (με τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό στάση Νερατζιώτισσα). Στο Πεδίον του Άρεως θα υπάρχει και πούλμαν για την μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας». Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ΖΗΤΑΜΕ εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Ζητούν επίσης «η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της».

Οι ειδήσεις σήμερα

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες – Ζεσταίνουν τα τρακτέρ στη Λάρισα

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Η στέγη και τα εισοδήματα των νέων στο επίκεντρο του πρώτου βίντεο της καμπάνιας «Χάου Του»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago