Categories: Κόσμος

Κατακραυγή για το νέο «βρόμικο» σκάνδαλο υπουργού των Τόρις

Ο Οουεν Πάτερσον κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες για το λόμπινγκ ασκώντας επιρροή σε Βρετανούς υπουργούς και αξιωματούχους.

Τρέξτε να κάνετε την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid, για να γλιτώσετε τους περιορισμούς και να… σώσετε τα Χριστούγεννα, προτρέπει τώρα τους πολίτες η ανέμελη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πετώντας τους πάλι το μπαλάκι της ευθύνης την ώρα που κωφεύει επιδεικτικά στις εκκλήσεις γιατρών και επιστημόνων να επαναφέρει έστω μίνιμουμ μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις).

Σύμφωνα ωστόσο με κορυφαία στελέχη του βρετανικού ΕΣΥ (NHS), η πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών στην Αγγλία έχει ήδη φτάσει «πρωτοφανώς» σε επίπεδα χειμωνιάτικης κορύφωσης (γύρω στο 95%). Ταυτόχρονα δε, το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό ετοιμάζεται να δεχτεί περισσότερους ασθενείς με covid και άλλες νόσους του αναπνευστικού, όπως γρίπη, ενόσω καλείται να διαχειριστεί και έναν τεράστιο όγκο συσσωρευμένων ραντεβού για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις σε άλλους αρρώστους.

Ο συνδυασμός εκρηκτικός, στα χθεσινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου ωστόσο κυριαρχούσε μάλλον η λέξη «sleaze»: ελληνιστί «βρόμα» με την έννοια της διαφθοράς. Πού; Πού αλλού, στις τάξεις των… νεοφιλελέδων Τόρις του Μπόρις. Αφορμή, η κατακραυγή που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα, μέχρι και στις τάξεις βουλευτών της συμπολίτευσης, για την ωμή κυβερνητική απόπειρα κουκουλώματος νέου σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον -παραιτηθέντα τελικά- βουλευτή και πρώην υπουργό των Τόρις, Οουεν Πάτερσον.

Ενώ κατηγορείτο ότι παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες για το λόμπινγκ -ασκώντας επιρροή σε Βρετανούς υπουργούς και αξιωματούχους, ενόσω ήταν ακριβοπληρωμένος σύμβουλος ιδιωτικών εταιρειών που κάνουν δουλειές με το βρετανικό Δημόσιο-, η κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει εκ των υστέρων τους κανόνες για να τον καλύψει. Κι όταν το τερτίπι της εξαγρίωσε μέχρι και συναδέλφους του Πάτερσον στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε άλλη μια ωραιότατη… κωλοτούμπα και αναίρεσε ντροπιαστικά τη μεθόδευση. Περιττό να πούμε ότι τον έκραξαν άσχημα σχεδόν οι πάντες – από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, μέχρι τον Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο Observer (η κυριακάτικη έκδοση του Guardian), η κρίση για τη «βρόμα» στους κόλπους των Τόρις βαθαίνει, συμπαρασύροντας τα δημοσκοπικά ποσοστά των Τόρις και του Τζόνσον, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν τώρα εξηγήσεις για τις υπηρεσίες με το αζημίωτο που πρόσφερε ο Πάτερσον εν μέσω πανδημίας ειδικά στην εταιρεία Randox, από την οποία πληρωνόταν πάνω από 8.000 λίρες τον μήνα (για μόλις 16 ώρες συμβουλευτικής εργασίας!) και στην οποία ανατέθηκαν πέρσι -χωρίς διαγωνισμό- δυο συμβάσεις με το βρετανικό Δημόσιο, ύψους σχεδόν 480 εκατομμυρίων λιρών. Σαν κερασάκι, οι Εργατικοί θύμισαν ότι ανακλήθηκαν ως ανασφαλή 750.000 σετ διαγνωστικών τεστ για covid που παρέδωσε η Randox στο πλαίσιο της μίας σύμβασης. Αν κάτι, το λες και «αρπαχτή» με τα όλα της…

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago