Κόσμος

Eπίδειξη δύναμης ετοιμάζει σήμερα η ακροδεξιά αντιπολίτευση στη Βιέννη

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά συνολικά 32 διαφορετικές διαδηλώσεις είχαν δηλωθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής στις αστυνομικές αρχές της Βιέννης, για σήμερα Σάββατο και από αυτές μόνο 7 δεν έλαβαν έγκριση, για τυπικούς ή άλλους λόγους. Οι περισσότερες έχουν ως θέμα τους την αντίθεση στην «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, που θέλει να επιβάλει η αυστριακή κυβέρνηση για το γενικό πληθυσμό από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες είχαν και πάλι κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο, ενώ είχαν σημειωθεί και κάποιες μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχετικού νόμου και θεωρεί ότι δεν θα έχει πρόβλημα συνταγματικότητας από τις πιθανές προσφυγές που αναμένεται να γίνουν από οργανωμένες ομάδες αντιεμβολιαστών. Το μέτρο υποστηρίζουν και δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και το φιλελεύθερο NEOS. Αντίθετα στα χαρακώματα φαίνεται να κατεβαίνει το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ), που βλέπει προφανώς μια ευκαιρία άγρας ψήφων και ανάκαμψής του μετά τα σκάνδαλα, που είχαν ρίξει σημαντικά τα ποσοστά του την τελευταία διετία.

Βαρόμετρο θα είναι η συμμετοχή στη δική του συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην ιστορική Πλατεία των Ηρώων, την οποία ο αρχηγός του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ έχει ήδη βαφτίσει «Mega Demo». Ο Κικλ δήλωσε χθες ότι το FPÖ είναι πια η μοναδική αντιπολίτευση στη χώρα, αλλά κάλεσε τους φίλους του κόμματος να παραμείνουν ειρηνικοί, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν λείψει τα μικροεπεισόδια και κυρίως οι επιθέσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Για το κόμμα του πάντως η σημερινή ημέρα θα είναι μια ημέρα που θα επιχειρήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη σπανίζουν δεν υπάρχουν και πολλά κόμματα που να καλούν ανοικτά σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, γεγονός που ενισχύει την θεωρία για τη μοναδικότητα της «αυστριακής περίπτωσης», αλλά και προβληματίζει πολιτικούς από γειτονικές χώρες που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο επιβολής της υποχρεωτικότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να μην παρασυρθούν από ακροδεξιά στοιχεία, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προκαλούν ταραχές. Η αστυνομία αναμένεται να βρίσκεται στο πόδι με πάνω από 1.400 ένστολους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, το οποίο για μια ακόμα φορά θα είναι ουσιαστικά κλειστό για την κυκλοφορία. Στο μεταξύ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να περάσει τροπολογία για την απαγόρευση διαδηλώσεων μπροστά σε νοσοκομεία και σχολεία.

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις περιμένουν να δουν αν το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα ατονίσει ενόψει των γιορτών ή αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναπάντεχη έξαρσή του, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago