Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να σταματήσει η ανοχή της κυβέρνησης στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών

Την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στην χώρα υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων, εκφράζοντας την ανησυχία του «διότι βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά μπροστά σε αναζωπύρωση υγειονομικής κρίσης με έξαρση ιώσεων και κορονοϊού». Παραλλήλως επισήμανε ότι «ιδίως με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται ξανά μία μεγάλη συμφόρηση και στα δημόσια νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής». Επισήμανε δε στη συνέχεια ότι η πρόσβαση σε φάρμακα «δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία». Είπε επίσης ότι «για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς».

Παραλλήλως έκανε λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή». Ανέφερε δε ως ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία, όπως είπε, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ. Επισήμανε τέλος πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων για πολίτες με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».

Οι ειδήσεις σήμερα

Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Βραζιλία – Επέστρεψε στην Μπραζίλια ο Λούλα

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο καταδεικνύει έρευνα του ΙΟΒΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago