Κόσμος

Στο πλευρό του Λούλα η Λατινική Αμερική – Σθεναρή καταδίκη της εισβολής μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια

Την ανησυχία τους για την εισβολή οπαδών του ακροδεξιού τέως προέδρου της Βραζιλίας στα κτίρια των τριών ανώτατων εξουσιών (Κογκρέσο, Ανώτατο Δικαστήριο και Προεδρικό Μέγαρο) εκφράζουν με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο. Οι ηγέτες καταδικάζουν τα γεγονότα στην Μπραζίλια και επισημαίνουν ότι κανένας δεν μπορεί με πραξικοπηματικό τρόπο να επιδιώκει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Την επίθεση καταδίκασαν, πέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Λούλα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας «δεν είναι μόνος, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπραδόρ, τονίζοντας ότι ο εκλεγμένος Βραζιλιάνος ομόλογός του «έχει την υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα του, στο Μεξικό, στην αμερικανική ήπειρο και σε όλο τον κόσμο».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «ο σεβασμός της δημοκρατικής βούλησης του λαού είναι κεφαλαιώδης σε κάθε δημοκρατία-συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας», ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, εξέφρασε την «άνευ όρων υποστήριξή του και αυτή του λαού της Αργεντινής στον Λούλα».

Αυτονόητη ήταν και η υποστήριξη του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος επίσης καταδίκασε τις ενέργειες που είχαν σκοπό «να προκληθεί χάος και να καταπατηθεί η λαϊκή βούληση». «Οι μπολσοναριστές μιμούνται τους τραμπιστές» είπε, θυμίζοντας την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Καυστικό ήταν και το σχόλιο του προέδρου της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, ό οποίος έγραψε στο Twitter: «Οι φασίστες πάντα θα επιδιώκουν να πάρουν διά της βίας αυτό που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν στις κάλπες». «Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει την πλήρη υποστήριξή μας μπροστά σε αυτή την άνανδρη και ποταπή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» υπογράμμισε σε σχόλιό του στο Twitter ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος έκανε λόγο για «απευθείας επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», όπως και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μίλησε για «νεοφασιστικές ομάδες του Μπολσονάρου» που επιδιώκουν ανατροπή του προέδρου της Βραζιλίας. Την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εξέφρασε και ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, σημειώνοντας ότι «ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», σχολίασε.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δημοσίευμα φωτιά της Telegraph: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με «εγγύηση» αρχαίους θησαυρούς

Απολογισμός πεπραγμένων του 2022 από τον πρωθυπουργό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago