Πολιτική

Δημοσίευμα φωτιά της Telegraph: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με «εγγύηση» αρχαίους θησαυρούς

Νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να προκαλέσει το δημοσίευμα της Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το οποίο αναφέρει ότι όχι μόνο είναι σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και ότι μια συμφωνία δανεισμού θα είχε ως συνέπεια την αποδοχή από την Ελλάδα ότι η κατοχή τους από το Μουσείο «είναι νόμιμη».

Το νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έρχεται την ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει και προκαλούν φόβους για υποχώρηση από την πάγια ελληνική θέση ότι “τα Γλυπτά έχουν κλαπεί και το Βρετανικό Μουσείο τα κρατά παράνομα”. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «το υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σταθερό στην εθνική γραμμή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις και επισημαίνοντας ότι οι διαρροές για την πρόταση συμβιβασμού απέχουν από την εθνική γραμμή για μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα μπορεί να χρησιμοποιεί αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ως «εγγύηση» και οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και την ελληνικής κυβέρνησης έχουν «κλειδωθεί διεξάγοντας συνομιλίες» με στόχο «να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές και από τις δύο πλευρές». Διευκρινίζει δε, ότι το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από τον νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που έχει (αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση του Κοινοβουλίου), καθώς και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία δανείου για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα τεχνουργήματα ήταν στην πραγματικότητα “κλεμμένα”».

Κατά το δημοσίευμα, ως «εγγύηση» για να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα μέσω δανεισμού θα είναι η αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχαίων ελληνικών θησαυρών. Με αυτόν τον τρόπο, κατά την βρετανική εφημερίδα, μπορεί να  «εφευρεθεί» μια συμφωνία που δεν θα κάνει αναφορές στο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» των Γλυπτών, τα οποία έκλεψε επί Τουρκοκρατίας ο λόρδος Έλγιν.

Μάλιστα η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι ως “εγγυήσεις” θα μπορούσαν να δοθούν  ο χάλκινος αναβάτης του Αρτεμισίου, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια, το ηλικίας 3.600 ετών προσωπείο του Αγαμέμνονα ή το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι οι συνομιλίες γίνονται ανάμεσα στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο». Σημειώνει ακόμη ότι και οι δύο πλευρές είναι «εφευρετικές», ώστε να επινοηθεί μια συμφωνία που δεν είναι νομική αλλά «πρακτική» και θα οδηγήσει στην παράδοση των Γλυπτών στην Αθήνα.

Υποστηρίζει δε ότι «πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι τόσο δυνατή όσο και πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη» αυτού του σκοπού και κάνουν λόγο για «υβριδική» συμφωνία, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικά την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας. Οι ίδιες πηγές φέρονται ότι ισχυρίζονται πως έχουν προτείνει η συμφωνία να μη θεωρηθεί «δάνειο», διότι αυτή είναι «λέξη ανάθεμα για την ελληνική πλευρά», αλλά θα είναι μια «πολύ πιο μόνιμη συμφωνία», και μάλιστα η «πρώτη του είδους της», η οποία θα προβλέπει αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση» για να εξασφαλιστεί ο τελικός συμβιβασμός.

Πηγή: efsyn

Οι ειδήσεις σήμερα

Κυβερνητική προεκλογική προπαγάνδα και για τα θέματα της Εθνικής Άμυνας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου ανήκει και το έχουν κλέψει»

Μικροκομματικούς υπολογισμούς καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα η Λίνα Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago