Κόσμος

Με ψαλιδισμένες εξουσίες εξελέγη τελικά ο Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Μετά από σωρεία παραχωρήσεων προς μια ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να κυβερνήσει ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η νίκη του Μακάρθι ήρθε στην 15η ψηφοφορία και έβαλε τέλος στην πρωτοφανή δυσλειτουργία του Κογκρέσου, παρόμοια της οποίας δεν υπήρξε τα τελευταία 160 χρόνια. Όλα όσα συνέβησαν ωστόσο στην διαδικασία των ψηφοφοριών κατέδειξαν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής  πλειοψηφίας.

Είχε άλλωστε προηγηθεί, στην αμέσως προηγούμενη ψηφοφορία, την 14η, άλλη μία ταπείνωση για τον 57χρονο πολιτικό από την Καλιφόρνια, όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή. Μία απόφαση που προκάλεσε συμπλοκή εντός του Κοινοβουλίου, κατά την οποία ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός του Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί με χρήση σωματικής δυνάμης.

Ο Μακάρθι κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. “Κατάφερε” μάλιστα να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι έξι βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι δεν τον ψήφισαν, δεν υποστήριξαν παραλλήλως κάποιον άλλον υποψήφιο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη πάντως τον Μακάρθι, καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών», δηλώνοντας «έτοιμος» να εργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους «όταν αυτό είναι δυνατό», Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα».

Από την πλευρά του ο Μακάρθι δήλωσε «χαρούμενος που τελείωσε» η διαδικασία, η οποία ήταν αρκετά επίπονη για τον ίδιο. Για να εκλεγεί αναγκάστηκε άλλωστε να αποδεχθεί το αίτημα των σκληροπυρηνικών του κόμματός του, σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Πρόκειται σαφέστατα για έναν δραστικό περιορισμό της εξουσίας του που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ειδικά όταν, λόγω της ισχνής πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα οι σκληροπυρηνικοί που αντιτάχθηκαν στην επιλογή του Μακάρθι.

Οι ειδήσεις σήμερα

Συγγνώμη για το τρολ ζήτησε από τον Νάσο Ηλιόπουλο χρήστης του Twitter

Ενημέρωση της Βουλής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago