Categories: Κοινωνία

Γυναικοκτονίες: Μία και κάτι…κάθε μήνα – Ακούει κανείς;

Μία και κάτι …κάθε μήνα

Τραγικός ο απολογισμός για το 2021 –και δεν έχει ακόμα φύγει- σε ότι αφορά τις βίαιες ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες . Τις Γυναικοκτονίες ….Αυτή είναι πιθανότατα και η πλέον σωστή έκφραση γι΄αυτές τις περιπτώσεις  καθώς  ο αναγνωρισμένος νομικός όρος γυναικοκτονία προσδιορίζει σαφέστερα το είδος του ρατσιστικού αυτού εγκλήματος μίσους. Και οι όροι που χρησιμοποιούμε έχουν σημασία.

Μια και κάτι …κάθε μήνα και φτάνουμε λίγες μέρες πριν το τέλος του 2021 να καταγράφουμε την 17η γυναικοκτονία της χρονιάς.

Μια 29χρονη μητέρα τριών παιδιών στην Αλεξανδρούπολη , που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύζυγο της , είναι το σημερινό θύμα , βίαιων κτυπημάτων και πολλαπλών ταμπού και προκαταλήψεων που είναι «βαθιά κρυμμένα» ακόμα και στις «ώριμες φιλελεύθερες καπιταλιστικές κοινωνίες» . Και δη σε κοινωνίες όπως η Ελληνική που δίπλα στο ώριμο φιλελεύθερο καπιταλιστικό στοιχείο συνυπάρχουν και υφέρπουν σταθερά πρώτυπα, δόγματα, δοξασίες αλλά και βιωματικές καταστάσεις χρόνων.

Μια και κάτι …κάθε μήνα…μία και κάτι γυναικοκτονία τον μήνα μέσα στο 2021 …

Αλήθεια ακούει κανείς ;

Αλήθεια πράττει κάτι ουσιαστικό κανείς , πέραν από λογίδρια και κινήσεις εντυπωσιασμού

Μια και κάτι …κάθε μήνα …μέσα στο 2021

Πριν λίγες μόλις μέρες στις 25 Νοεμβρίου ήταν η  διεθνής  ημέρα  για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών …

Εκδηλώσεις , παράτες , λόγοι και τα συναφή …Ουσιαστική κίνηση καμία , πρωτοβουλία θεσμική ή κοινωνική που να αποθαρρύνει και να αποτρέπει από γυναικοκτονίες καμία …

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας γυναίκα. Και μάλιστα αξιόλογη , μορφωμένη , με βαριά νομική παιδεία και κουλτούρα ….Πόσο όμως ύψωσε τη φωνή της σε αυτό το μακελειό . Πόσο ως εξαίρετη και διακεκριμένη νομομαθής που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια την Δικαιοσύνη και στο πιο ψηλό σκαλοπάτι …έκανε μισό βήμα …να πει , να προτρέψει ανοικτά ως Πρόεδρος ως Θεσμός Σύμβολο  (αυτό δεν είναι πολιτική παρέμβαση , ούτε εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα) , να υπάρξουν σύγχρονες θεσμικού  και ουσιαστικού περιεχομένου πρωτοβουλίες που να έστελναν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν είναι πλέον ανεκτή αυτή η βία , πως δεν μπορούμε να θρηνούμε κάθε τόσο μια γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή από ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Και όμως μια και κάτι …κάθε μήνα …μέσα στο 2021….

Και η Βουλή δεν πήγε ένα βήμα παραπέρα …Η τελευταία τροπολογία για τις γυναικοκτονίες ήταν μακράν της πραγματικότητας και της διεθνούς εμπειρίας. Μια τρύπα στο νερό απλά για να πούμε… να κάτι κάναμε …Και όμως υπήρχε έδαφος  να γίνει μια σωστή νομοθετική ρύθμιση , σύγχρονη που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα , να αποτρέπει και ταυτόχρονα να κινητοποιεί .

Και όμως υπήρχε έδαφος για να γίνει ένα ουσιαστικό θεσμικό βήμα . Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης έφεραν μια ριζοσπαστική ρύθμιση βασισμένη στα διεθνή πρώτυπα… Υπήρξε κράτημα και ατολμία όμως …Είναι ίσως ώρα να ξανακατεθεί και να συγκλίνει και η Κυβερνητική πλειοψηφία και συνολικά να αποτελέσει σημείο συνεννόησης του πολιτικού κόσμου για να περιοριστούν κατ΄αρχήν  οι γυναικοκτονίες και να αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια.

Παρά τους λόγους και της εκδηλώσεις και όλα τα σχετικά για την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών …μείναμε και πάλι περιχαρακωμένοι και εσωστρεφείς και δεν τολμήσαμε να πάμε λίγο πιο πέρα όπως έκαναν άλλες χώρες π.χ Βρετανία , Κύπρος κ.α

Το περίπλοκο αυτό θέμα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, αντιμετωπίζεται πλέον με νόμους ως θέμα εσωτερικής ασφάλειας και ως βαριά κακουργηματική πράξη . Όσα λέγαμε στο παρελθόν ότι «όταν  κλείνεις την πόρτα του σπιτιού …μένουν μέσα στους 4 τοίχους τα πάντα …», δεν ισχύει πια και δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο σε σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες . Όταν κλείνει ερμητικά η πόρτα …τότε σε αρκετές περιπτώσεις αρχίζει η βία …ατελείωτη και φρικτή .

Δεν φτάνει να δημιουργείς ειδικές υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία για την ενδοοικογενειακή βία …δεν φτάνει απλά να λες «έλα μίλα μας να σε βοηθήσουμε»… Το βήμα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια …Θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές αποτροπής ….Δεν φτάνει να καλείς τον άλλο να μιλήσει να σου πει το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες …Αυτές τις πόρτες οφείλεις να τις ανοίξεις με τρόπο θεσμικό που σέβεται την ιδιωτικότικα , αλλά σπάει και τον «τσαμπουκά», αυτού που μέσα από ταμπού  , δοξασίες  περίεργες διαδρομές κ.α , θεωρεί «αναπόσπαστο δικαίωμα του» να την σακατέψει στο ξύλο ακόμα και μπροστά  στα μάτια ανήλικων παιδιών …. Να τρέμει για τις συνέπειες που θα έχει αυτός που επειδή η φίλη , σύντροφος, κ.α  ντύνεται περίεργα , την ξυραφιάζει …ή αυτός που η εν διαστάσει σύζυγος του ξαναφτιάχνει τη ζωή της και την «καθαρίζει» …Ή αυτός που λέει  «την βαράω γιατί έτσι γουστάρω και αυτή ξέρει γιατί την βαράω …»

Μία και κάτι …κάθε μήνα….

Και μετά τι;

Εν αναμονή της επόμενης;

Αντέχουμε ως κοινωνία;

Υ.Γ Παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση για την Ενδοκοικογενειακή και έμφυλη βία που οργάνωσε ο Όμιλος Δημοκρατία- Πολιτισμός με εξαιρετικούς ομιλητές . Απλά επισυνάπτουμε το link για όποιον ενδιαφέρεται να τη παρακολουθήσει σε video

Ο Όμιλος Δημοκρατία-Πολιτισμός (εν Ελλάδι φίλοι του Ιδρύματος Gabriel Peri)

την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00μμ-20.30μμ ανοίγει μια ακόμα διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα :ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Ομιλητές:-Μαρία Στρατηγάκη : Αν Καθηγήτρια Πάντειο Παν/μιο, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού «Φύλο Κοινωνία Πολιτική»

-Βάϊος Νταφούλης : Διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Θεσ/κης, μέλος Δ.Σ Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος

-Μαρία Αλβανού : Εγκληματολόγος, Σ.Ε.Π Πανεπιστήμιο Πάφου

-Μαρία Κουβέλη : Δικηγόρος

-Εβίτα Καραγεώργου :ε.τ Σχολ. Σύμβουλος, Φιλόλογος, Συγγραφέας -Συντονισμός: Μαρία Κουβέλη

-Παρουσίαση: Αλφόνσος Βιτάλης Πρόεδρος του Ομίλου «Δημοκρατία – Πολιτισμός, Δημοσιογράφος/ Πολιτικός Επιστήμονας

https://www.facebook.com/112404273784541/videos/645402953149501

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago