Οικονομία

ΟΗΕ: Το 2022 σημειώθηκαν οι υψηλότερες τιμές παγκοσμίως σε βασικά τρόφιμα και προϊόντα διατροφής

Όπως αναφέρει το Associated Press, πέρυσι καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές παγκοσμίως σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια, ακόμη και μετά την συνεχόμενη για εννέα μήνες πτώση των τιμών, δήλωσε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ξηρασία και άλλοι παράγοντες αύξησαν τον πληθωρισμό και επιδείνωσαν την πείνα σε όλο τον κόσμο.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων, υποχώρησε κατά 1,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον πρηγούμενο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οργανισμός. Για ολόκληρο το έτος, ήταν κατά μέσο όρο 143,7 μονάδες, πάνω από 14% πάνω από τον μέσο όρο του 2021, έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν επίσης μεγάλες αυξήσεις.

Η πτώση του Δεκεμβρίου οδήγησε στην πτώση της τιμής των φυτικών ελαίων εν μέσω συρρίκνωσης των εισαγωγών, των προσδοκιών για αύξηση της παραγωγής σογιέλαιου στη Νότια Αμερική και των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου. Τα δημητριακά και το κρέας μειώθηκαν επίσης, ενώ τα γαλακτοκομικά και η ζάχαρη αυξήθηκαν ελαφρά.

«Οι σταθερότερες τιμές των βασικών τροφίμων είναι ευπρόσδεκτες μετά από δύο πολύ ασταθή χρόνια», δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero. «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε στον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά βασικά προϊόντα να βρίσκονται κοντά σε τιμές ρεκόρ, και με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται και ακόμη πολλούς κινδύνους που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες».

Πέρυσι, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ του το 1961, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο επιδείνωσε την επισιτιστική κρίση επειδή οι δύο χώρες ήταν κορυφαίοι παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιελαίου και άλλων προϊόντων, ειδικά σε χώρες σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας που ήδη πάλευαν με την πείνα. Με τις κρίσιμες προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας να διαταράσσονται, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται σε αυτές τις εισαγωγές.

Ο πόλεμος επηρέασε αρνητικά επίσης τις αγορές ενέργειας και τις προμήθειες λιπασμάτων, και τα δύο βασικά για την παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, Αιθιοπία, η Σομαλία και η Κένυα πλήττονται σοβαρά από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι τμήματα της Σομαλίας αντιμετωπίζουν λιμό. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Οι τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι έφτασαν σε τιμές ρεκόρ πέρυσι, αν και μειώθηκαν τον Δεκέμβριο μαζί με το κόστος άλλων σιτηρών, ανέφερε ο FAO. Επιπλέον, ο οργανισμός ανέφερε ότι οι σοδειές στο νότιο ημισφαίριο αύξησαν τα αποθέματα και υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εξαγωγέων.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του οργανισμού έφτασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παρόλο που κατά τον περασμένο Δεκέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Για όλο το 2022, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO και ο Δείκτης Τιμών Κρέατος ήταν επίσης οι υψηλότεροι από το 1990.

Αλληλοκατηγορίες παραβίασης της 36ωρης εκεχειρίας από Ρωσία και Ουκρανία

«Τσουνάμι» περικοπών στην Amazon – Πάνω από 18.000 απολύσεις λόγω «οικονομικής αβεβαιότητας»

Γιατί η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν είναι αρκετή για να σταματήσει η ΕΚΤ τις αυξήσεις επιτοκίων

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago