Κόσμος

Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε ο Πούτιν – Για υποκρισία κάνει λόγο η Ουκρανία

Κατάπαυση πυρός από από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μήνυμά του, αναφέρει ότι «μετά την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιβάλει εκεχειρία εξαιτίας των Χριστουγέννων».

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Λίγη ώρα αργότερα η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία, με ανώτερο αξιωματούχο να κάνει λόγο για υποκρισία από πλευράς Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Άκαρπες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Η έκκληση του Ρώσου πατριάρχη δεν ήταν η μοναδική πρόταση που ακούστηκε σήμερα για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε κάτι αντίστοιχο στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Η απάντηση του Πούτιν ήταν ξεκάθαρη και ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Δεν άργησε να έρθει και η απόρριψη από το Κίεβο με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο να χαρακτηρίζει «απολύτως απαράδεκτη» μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να κρατήσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Υιοθετεί και η Ελλάδα τις συστάσεις της ΕΕ για την Κίνα

Στο κάδρο των ερευνών για το QatarGate η Μαρί Αρενά – Κομβικό σημείο το τηλεφώνημα της Καϊλή

Συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago