ΕΛΠΕ: Αλλαγή σελίδας με απόσχιση και νέο όνομα

Ιστορική μέρα η σημερινή για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς εγκρίθηκε και τυπικά από το ΔΣ από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, η απόσχιση του κλάδου διύλισης και πετρελαιοειδών. Η διαδικασία που προβλέπει διάσπαση της μητρικής του ομίλου με την ίδρυση νέας εταιρείας (η οποία θα έχει διαφορετικό όνομα) αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου του 2022, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με απαρτία 86,32%, ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το σχέδιο διάσπασης που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την απόσχιση θα ανήκει στην ΕΛΠΕ Συμμετοχών, η οποία θα κατέχει το σύνολο των μετοχών. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, πράγμα που δεν θα ισχύει πλέον για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ Συμμετοχών, γεγονός που συναντά την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής αποτελείται από 130.100.000 κοινές ονομαστικές μετοχές αξίας 10 ευρώ η καθεμία και μοναδικός μέτοχος είναι η εταιρεία holding. Πρακτικά η αποτίμηση του βασικού κλάδου δραστηριότητας των ΕΛΠΕ, ανέρχεται στο 1,3 δισ. ευρώ, αξία η οποία υπολογίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της απόσχισης κλάδου, η υφιστάμενη εταιρεία θα γίνει εταιρεία Συμμετοχών διατηρώντας δραστηριότητες παροχής διοικητικών υπηρεσιών προς τις εταιρείες του Oμίλου ΕΛΠΕ αλλά και προς τρίτους.

Η νέα εταιρεία διύλισης εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών που θα είναι 100% θυγατρική της εταιρείας holding, θα είναι η πρώτη από ακόμη δύο εταιρείες που θα ενταχθούν κάτω από τη holding: η εταιρεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εταιρεία για τις νέες τεχνολογίες και το φυσικό αέριο.

Η επόμενη σελίδα θα είναι η αλλαγή της ομιλικής ταυτότητας, που θα αποτυπώνει συνδυαστικά τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την πορεία προς το μέλλον. Ως ενεργειακός όμιλος, πλέον, η νέα ΕΛ.ΠΕ. θέτει ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια.

Η συνεισφορά αυτή προσβλέπεται να προέλθει από την αύξηση της δραστηριότητας του ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τη Νέα Ενέργεια, και όχι από τη συρρίκνωση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago