Πολιτική

Με αύξηση τιμών επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων ο Πλεύρης

Αυξήσεις στις τιμές βασικών φαρμάκων, με αναπόφευκτη την επιβάρυνση των πολιτών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ακόμη και βασικών σκευασμάτων, σε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεών του για «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας», ανακοίνωσε τις αυξήσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά άμεση μετακύλιση του αυξημένου κόστους στον καταναλωτή.

Ο κ. Πλεύρης, υποστήριξε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και των δύο ευρώ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για φάρμακα που «κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας». Υποστήριξε επίσης ότι «αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά».

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής κοστολόγησης των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη έκανε σαφή, ήδη από χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος» είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα.

Ο θάνος Πλεύρης επιχείρησε παραλλήλως να πετάξει για άλλη μία φορά το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης» και ότι «το ’18 και το ’19 ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες». Σε ό,τι αφορά τέλος τους δικούς του χειρισμούς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κοινή ευρωπαϊκή δράση για τον κορωνοϊό αναζητά η Κομισιόν

Νότης Μαυρουδής: Από το κελί της φυλακής στο μουσικό Πάνθεον

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago