Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ «πυροβολεί» την Μπέρμποκ

Σοβαρές αμφιβολίες για τις απόψεις, αλλά και για την ικανότητα της Αναλένα Μπέρμποκ, νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε μια μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία της πρώην καγκελάριος της χώρας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όπως τόνισε ο 77χρονος άλλοτε «προΐστάμενος» του Ολαφ Σολτς και φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, του προκαλούν σοβαρές ανησυχίες κάποιες πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών για κομβικά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρώην καγκελάριος του SPD προειδοποίησε ότι πρέπει κανείς να διατηρεί «λογικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα». Και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο αν δει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις της Μπέρμποκ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων «Phoenix», ο Σρέντερ υπερασπίστηκε το δικαίωμα του στον σκεπτικισμό για τους Πράσινους: «Ναι, μπορώ να το κάνω αυτό. Δεν ανήκω στο κόμμα τους».

Οι δηλώσεις έγιναν την ημέρα που η Μπέρμποκ ξεκίνησε μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία, με το τρένο, ταξιδεύοντας σε Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Βαρσοβία. Παλιότερες δηλώσεις της έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας πιο σκληρής προσέγγισης απέναντι στη Μόσχα και στο Πεκίνο, κάτι το οποίο δεν είναι τόσο απλό σύμφωνα με τη γνώμη του πρώην καγκελάριου: «Λοιπόν, ειδικά η σχέση με την Κίνα, με τη Ρωσία. Αλλά και οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο σύνολο της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορείς να απομονώσεις μια χώρα όπως η Κίνα. Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία. Και η Γερμανία χρειάζεται επίσης άθικτες σχέσεις για οικονομικούς λόγους. Θα εναπόκειται επίσης στην Υπουργό Εξωτερικών να τις διατηρήσει. Και να μην προχωρήσουμε σύμφωνα με το σύνθημα: Ο κόσμος πρέπει να ανακάμψει με πράσινες θεωρίες».

Ο Σρέντερ, ο οποίος είναι καλός φίλος με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ουσιαστικά συνιστά μια προσέγγιση στο πνεύμα της «ρεαλπολιτίκ» μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Κάτι αντίστοιχο υπονόησε και για την Κίνα, με την οποία η Ανγκέλα Μέρκελ φρόντιζε να διατηρεί άριστες σχέσεις.

Η Πράσινη ΥΠΕΞ προκάλεσε αυτές τις ημέρες αντιδράσεις από την μεριά της Κίνας με τις αμφίσημες δηλώσεις της για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2022. Πάντως την Πέμπτη από το Παρίσι φάνηκε να παίρνει πιο ήπιες θέσεις, μιλώντας ουσιαστικά για την ανάγκη να υπάρξει μια εννιαία γραμμή για το ζήτημα από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago