Πολιτική

Πυρά ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης για την πολυδιαφημισμένη ψηφιακή μετάβαση – Ουραγός η Ελλάδα στους δείκτες της Ε.Ε.

Με πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την πολυδιαφημισμένη ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε την πολιτική του δράση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νέο έτος, επιχειρώντας να επιτεθεί σε έναν τομέα στον οποίο η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει επενδύσει πολλά επικοινωνιακά.

«Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις» λέει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του κόμματος σημειώνοντας ότι «Καθημερινά βιώνουμε την ανυπαρξία σχεδίου και πολιτικών ολοκληρωμένης ψηφιακής μετάβασης της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, με τις μόνες παρεμβάσεις να είναι αυτές που επιταχύνθηκαν από τον κορονοϊό και βασίστηκαν σε υποδομές που έχουν υλοποιηθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. (π.χ taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α)».

Επιπλέον, η ανακοίνωση κάνει αναφορά σε μια σειρά δεικτών της Ε.Ε. στους οποίους η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις: «Οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε θέματα ψηφιακής μετάβασης. Η αλήθεια για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που λείπουν από την χώρα μας έρχεται και από τον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, ο οποίος αξιολογεί την ψηφιακή μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας των κρατών μελών. Η Ελλάδα κατατάσσεται και πάλι 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022, όπως και πέρσι, πάνω από τις Βουλγαρία και Ρουμανία. Επιπλέον, τραγικά χαμηλά συνεχίζουν και βρίσκονται όλοι οι δείκτες που αφορούν τον δείκτη, όπως είναι το 1. Ανθρώπινο κεφάλαιο, 2. Συνδεσιμότητα, 3. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, 4. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Φυσικά δεν ήταν ανάγκη να μας το πει ο δείκτης DESI αυτό, καθώς στην καθημερινότητα βιώνουμε τις καθυστερήσεις, ουρές, τη γραφειοκρατία και την ανυπαρξία ολοκληρωμένης ψηφιακής μετάβασης με τις μόνες παρεμβάσεις αυτές που επιταχύνθηκαν από τον κορονοϊό και βασίστηκαν σε υποδομές που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική και στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριακό Πιερρακάκη, κατηγορώντας τον ότι «το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργηθούν αναρίθμητα πληροφοριακά sites με απευθείας αναθέσεις τα οποία χρησιμοποιούν όσα μέχρι σήμερα είχε δημιουργήσει η Δημόσια Διοίκηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Καμία νέα τομή, κανένα σύστημα απλοποίησης των διαδικασιών. Όλες οι βασικές υποδομές που λειτουργούν ως βάσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το taxisnet, η Διαύγεια, opengov κ.α, αποτελούν πληροφοριακά συστήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, σωστά, για την εποχή τους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη σχεδιάζονται και προκηρύσσονται παράλληλα, έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των στελεχών του δημόσιου τομέα, η οργανωμένη διαβούλευση με τους πολίτες, η πρόβλεψη για την βιώσιμη λειτουργία τους και το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Ψηφιακή Ελλάδα» το οποίο, όπως αναφέρει η Χ. Τρικούπη, «υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα».

Τα κύρια σημεία του σχεδίου, όπως αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, είναι τα εξής:

  • Κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα.
  • Πληθυσμό με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.
  • Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές. Λογοδοσία που βρίσκονται τα δεδομένα των πολιτών, σε ποιους κοινοποιούνται και για ποιο σκοπό.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα με επίκεντρο τον αυριανό αγρότη.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις έξυπνες πόλεις και για την μείωση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και την ευρυζωνικότητα.
  • Ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας, προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας – ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • Εκδημοκρατισμός των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη πρόσβαση από όλους.
  • Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  • Πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων χωρίς κόστος σε δεδομένα και σε υποδομές μετά την ολοκλήρωσή τους. Ανοικτή διάθεση δημόσιας πληροφορίας και παροχή δημόσιων ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων από φορείς και υπηρεσίες.
  • Ισότιμη συμμετοχή εταιρειών πληροφορικής και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας (βλ. Καλές πρακτικές marketplace στο gov.uk).
  • Επένδυση σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτές τεχνολογίες, που καθιστούν το δημόσιο κύριο και ιδιοκτήτη των εφαρμογών χωρίς εξαρτήσεις και νέα “ψηφιακά διόδια”.
  • Αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στο πεδίο.
  • Υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής επιχειρηματικότητας με βασικούς μοχλούς τις ψηφιακές υποδομές και την τεχνολογία, την αποδοτική και διαφανή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κουτσούμπας: «Εκεί που το σύστημα βλέπει φόβο κι ανησυχία, οι λαοί πρέπει να δουν την ελπίδα και την προοπτική» – Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ, Ουκρανία και εκλογές

Το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ψάχνει ο Σύριζα – Φάμελλος: «Προκλητική και αντιδημοκρατική η απόκρυψη των υπερκερδών από τη Βουλή» 

Φωτιές άναψε η κυβερνητική απουσία από την ορκωμοσία Λούλα – Ποιους ηγέτες συνάντησε ο Τσίπρας

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago