Categories: Οικονομία

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η διάρκεια της ακρίβειας-Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν θα είναι η διάρκεια του κύματος ακρίβειας που σαρώνει το χώρο της ενέργειας αλλά και των αγαθών και υπηρεσιών. Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση περί τα μέσα του 2022, με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών να εκρήγνυνται και να βάζουν “φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών.

Το κλίμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον ατιθάσευτο πληθωρισμό μπορούμε να το δούμε και από τη Γερμανία, όπου οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) επιβεβαιώθηκαν, με τις τιμές καταναλωτή να κάνουν άλμα 6% στη χώρα τον Νοέμβριο – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη- σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το κύμα ακρίβειας θεωρείται πλέον ότι θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και, ως εκ τούτου και στην Ελλάδα, έως τα μέσα του 2022 για τις τιμές ενέργειας, αν και μπορεί νωρίτερα οι τιμές να αποκλιμακωθούν στο σκέλος των αγαθών και υπηρεσιών, μετά πρώτους μήνες του 2022.

Στο κομμάτι της ενέργειας τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε στις τσέπες των καταναλωτών η βαρυχειμωνιά και η εκτίναξη των τιμών σε όλες τις πηγές θέρμανσης με αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Η αύξηση στο επίδομα θα είναι κατά 25% και καταβάλλεται σήμερα στους λογαριασμούς σχεδόν 680.000 δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα θα πιστωθούν οι προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης στους περσινούς δικαιούχους, εφόσον είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν αιτήσεις και τιμολόγια αγορών. Για όσους υποβάλουν αιτήσεις και τιμολόγια έως 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει ακόμη μια πληρωμή μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές, για τα τιμολόγια που θα καταθέσουν μέσα στο 2022, όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως 15 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα φέτος αυξήθηκε στα 100 έως 750 ευρώ ανά νοικοκυριό. Συνολικά παλαιοί και νέοι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Θα εισπράξουν το διπλάσιο από το ποσό που θα καταναλώσουν, έως το ανώτατο ποσό επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την περιοχή που κατοικούν.

Η αύξηση του επιδόματος κρίθηκε αναγκαία εφέτος, λόγω της φρενήρους αυξήσεως των τιμών των καυσίμων, που ωθεί τον τιμάριθμο κάθε μήνα σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago