Κόσμος

Φωτιές άναψε η κυβερνητική απουσία από την ορκωμοσία Λούλα – Ποιους ηγέτες συνάντησε ο Τσίπρας

Απούσα ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση από την τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Με τα ζητήματα της διαχείρισης των φυσικών πόρων και της κλιματικής κρίσης να είναι πρώτα στην ατζέντα της νέας διακυβέρνησης της Βραζιλίας, τα μηνύματα που έδωσαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών με την παρουσία τους ήταν ισχυρά. Την ευκαιρία αυτή, δυστυχώς, δεν την αξιοποίησε η ελληνική πλευρά.

Την απουσία κυβερνητικής αντιπροσωπείας στηλίτευσε με δημοσίευσή του ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος τονίζοντας την παρουσία ηγετών όπως του Προέδρου της Γερμανίας, του Τούρκου Υπ. Εξ. και του Βασιλιά της Ισπανίας.

«Απαράδεκτη η απουσία της κυβέρνησης από την ορκωμοσία του προέδρου Λούλα. Ζητήματα παγκόσμιου Νότου, προστασίας περιβάλλοντος, παρουσίας ΕΕ στη Λ.Αμερική περνάνε, από τη Βραζιλία. Ο βασιλιάς της Ισπανίας, ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έστειλαν μήνυμα με την παρουσία τους.»

Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες Τσίπρα

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους συνομιλητές του προέδρου του κόμματος ήταν ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, τον οποίο συνεχάρει για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική ομάδα της χώρας του και με τον οποίο συζήτησαν την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στην Κριστίνα Κίρχνερ. Από την πλευρά του ο Αλμπέρτο Φενράντεζ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανταποδίδει τις ευχές για μια πορεία ευεργετική για τον λαό της Αργεντινής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την κατάσταση στην Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, την επίπτωσή της στους δείκτες μεγέθυνσης της οικονομίας και την εργασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών, έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου «ο Έβο Μοράλες κοιτώντας τους παριστάμενους είπε πως «εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς (έδειξε τον Λάγκος), ο πατέρας (έδειξε τον εαυτό του) και ο γιος (έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα)» με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και μια πολύ θερμή συζήτηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Τζοσεφίνα Βιντάλ, η οποία θυμήθηκε την παρουσία του ως Έλληνα πρωθυπουργού στην Αβάνα για την κηδεία του εμβληματικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Είπε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα: «Σε αγαπούμε πολύ στην Κούβα και θυμόμαστε την ομιλία σου, το πόσο παθιασμένα μιλούσες και η επίσκεψή σου εκείνη μας έχει μείνει χαραγμένη».

Κατά την παρουσία του στην ορκωμοσία Λούλα ο Αλέξης Τσιπρας είχε χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όλε Όλε Λούλα» – Νέα εποχή για τη Βραζιλία φέρνει ο Λούλα

Νέες ρωσικές επιδρομές με drones στο Κίεβο – Στόχος και πάλι ενεργειακές υποδομές

Qatargate: Δύο ακόμα ευρωβουλευτές στο στόχαστρο των βελγικών δικαστικών αρχών – Κατεπείγουσα διαδικασία άρσης της ασυλίας τους

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago