Πολιτική

Εξελίξεις στο QatarGate – Έρχονται νέες άρσεις ασυλίας ευρωβουλευτών

Σε νέα φάση φαίνεται ότι μπαίνει αυτή την εβδομάδα το σκάνδαλο QatarGate, το οποίο συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες θέλουν να κατατίθεται αίτημα άρσης ασυλίας για άλλους δύο ευρωβουλευτές, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί μετά τις πρώτες συλλήψεις.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «η έρευνα για το QatarGate μπαίνει στην δεύτερη φάση της» και «είναι έτοιμο αίτημα για άρση ασυλίας μερικών ευρωβουλευτών». Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν ακόμη και από αύριο Δευτέρα, με νέα έρευνα. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα, πιθανόν, αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πιθανότατα, τα νέα αιτήματα θα αφορούν τους ευρωβουλευτές Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο, ενώ σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, το όνομα της οποίας επίσης έχει ακουστεί, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στην άρση της ασυλίας της.

Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώτους, ωστόσο, η εφημερίδα προχωρά και σε εκτιμήσεις ότι η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου. Εκτιμά επίσης ότι, με τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

Η La Repubblica προσθέτει μάλιστα ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου». Σημειώνεται ότι, αν και ο Κοτσολίνο δηλώνει πως «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του», ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν βοηθός του, φέρεται να κατέθεσε ότι “υποθέτει” πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα και στον Κοτσολίνο.

Σε ό,τι αφορά τέλος, άλλους δύο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές, την  Αλεσάντρα Μορέτι και τον Μπράντο Μπενιφέι, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεν γνώριζα για το ασυμβίβαστο, λέει ο βουλευτής της Ν.Δ. που φέρεται να έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο

Προτεραιότητες και αδυναμίες της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago