Ποιοι φοβούνται τον Γιώργο Παπανδρέου;

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες, και για ακόμη μια φορά, τη σφοδρή και συντονισμένη επίθεση που δέχεται με το πρόσχημα της… ενότητας ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΚΙΝΑΛ).

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να δέχεται τέτοια πολεμική από παρασκηνιακές και παρακομματικές δυνάμεις, και να είναι αυτό ανεκτό από τον πολιτικό κόσμο της χώρας και απ’ το λαό, ένας διακεκριμένος πολιτικός άνδρας εγνωσμένου κύρους και ήθους, που υπήρξε επιτυχημένος αρχηγός κράτους με μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στον έλεγχο της διαχείρισης των δημoσίων εσόδων (Διαύγεια), στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας και, κυρίως, στη διάσωση της χώρας του και του λαού του.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα παγκόσμιας απήχησης και εμβέλειας λόγω των πολυετών πολιτικών του αγώνων και των διεθνών του δράσεων για τη Δημοκρατία και για την Ειρήνη, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για την παιδεία, για τη διάσωση του περιβάλλοντος του πλανήτηνκαι με τις πρωτοβουλίες του για την ένταξη στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου και εκλέγεται παμψηφεί στην ηγεσία της από αρχηγούς κρατών και εθνών επί σειρά ετών!

Η διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ από τον πρώην πρωθυπουργό, προσέλκυσε και ενθουσίασε πλήθος ανενεργών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με την ελπίδα μιας θετικής αλλαγής στο ζέον πολιτικό σκηνικό, παρέβλεψαν το οξύ ψύχος και παρά τα περιοριστικά λόγω κορονοϊού μέτρα, προσήλθαν στην κάλπη την προηγούμενη Κυριακή και με την ψήφο τους ανέτρεψαν πλήρως τα αποτελέσματα της προεκλογικής εκστρατείας και των δημοσκοπήσεων αναφορικά με τον προβαλλόμενο /προωθούμενο απ’ το πολιτικό σύστημα ως φαβορί για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κ. Α. Λοβέρδο.

Κρίνεται δε ιδιαιτέρως ως ύποπτη και αρνητική εξωθεσμική παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κόμματος, η ενεργή προσπάθεια πολιτικών προσώπων άλλων κομμάτων να κατευθύνουν και να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα προς τον τελευταίο συγκεκριμένο υποψήφιο για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ότι ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα διάφορα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, τα οποία συνδέθηκαν σε αγαστή συνεργασία με το πιο σκοτεινό παρασκήνιο των εσωκομματικών μηχανισμών και έχουν από κοινού με ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιδοθεί σε ένα λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου και κατά της υποψηφιότητας του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, με κάθε είδους πιέσεις να ασκούνται εναντίον του για να παραιτηθεί.

Κι όλα αυτά δήθεν γίνονται για το καλό του και για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ.

Οι εξωθεσμικές αυτές λειτουργίες αποτελούν καταστροφή της Δημοκρατίας, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο και στο εξωτερικό, με σημαντικούς Ευρωπαίους πολιτικούς πλέον να επισημαίνουν την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα. 

Ο Γιώργος Α.Παπανδρέου, ωστόσο, δεν υποχώρησε στις πιέσεις των ισχυρών, όταν απειλήθηκε η Ελλάδα με άτακτη χρεοκοπία, κι έδωσε γενναία μάχη εν μέσω καθολικών κακοποιήσεών του και γλίτωσε τη χώρα από την καταστροφή της άτακτης χρεοκοπίας, τώρα δα τι θα φοβηθεί από τα αλυχτίσματα των ηττηθέντων δημοσκοπικά και εκλογικά ακραίων ομάδων του Κινήματος;

Γιατί, κακά τα ψέματα, σε βάρος του εκλεγμένου απ’ το λαό το 2009 με 44% έλληνα πρωθυπουργού, δηλαδή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου της Διαύγειας, της ειρήνης και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον οποίο πραξικοπηματικά υπονόμευσαν στην ηγεσία της χώρας μας στην πιο κρίσιμη στιγμή της οι γνωστές εξωγενείς με την υπόγεια στήριξη εσωτερικών δυνάμεων, δε γίνονται πρώτη φορά επιθέσεις. Έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν από διάφορους επίδοξους αρχηγίσκους.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ως έμπειρος πολιτικός ηγέτης υψηλού ήθους, κύρους και πολιτισμού, αντιπαρέρχεται με ανωτερότητα και με ήπια πολιτικά επιχειρήματα στο εναντίον του οξύ εξωθεσμικό και στο εσωκομματικό πολιτικό bullying. 

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη του μιλώντας για το δεύτερο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε παρών για την επόμενη μέρα και τόνισε ότι «δεν φοβάμαι τον διάλογο» και είπε ότι η υποψηφιότητά του συνέβαλε στη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία, που την χαρακτήρισε ως «γιορτή της δημοκρατίας». Επισήμανε ακόμη ότι «ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό και θέλει να ενισχυθεί η δική μας παράταξη», κι όπως ενδεικτικά είπε ο Γιώργος Παπανδρέου πως «το διακύβευμα είναι πού θα πάει αυτός ο χώρος, αν θα υπάρχει ηγεσία έμπειρη», αναφορικά με το δεύτερο γύρο.

Το θέμα της ανανέωσης δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά ιδεών είπε ο κ. Παπανδρέου, κι έφερε ως αντιπαράδειγμα τον Σεμπαστιάν Κουρτς που ήταν νέος πολιτικός, αλλά δεν τα κατάφερε στην Αυστρία. «Εγώ πάντα έφερνα νέους ανθρώπους», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά το «ζήτημα είναι να σπάσουμε τα στεγανά και ανανέωση είναι να φέρουμε γυναίκες στην πολιτική και ότι χρειάζεται να πολιτικοποιήσουμε το θέμα της ανανέωσης”.

«Οι κάλπες ξεκινούν από το μηδέν», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για τον δεύτερο γύρο, στο δεύτερο γύρο κρίνεται ποιος θα πάει την παράταξη ψηλότερα και σε κάθε περίπτωση, εγώ εδώ θα είμαι», είπε.

«Ο αγώνας για τις ιδέες δεν κλείνει ποτέ», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν χάσει με μεγάλη διαφορά την ερχόμενη Κυριακή και χαρακτήρισε ως “.. λάθος που δεν μπήκαμε σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχαμε υπεροχή  και έχουν εγκλωβιστεί δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μέσα στον Σύριζα”.

  • Η Μαρία Χάλκου είναι δημοσιογράφος

__________________________

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο politicus.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο το συντάκτη του άρθρου

Μαρία Χάλκου

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago