Δυναμικές δράσεις για την κλιματική κρίση στην Κρήτη

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, σε Ηράκλειο και Χανιά, εκατοντάδες πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με εκατοντάδες χιλιάδες σε όλον τον πλανήτη, με αφορμή την απογοητευτική 26η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γλασκόβη, για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την κλιματική κρίση και να εφαρμόσουν κλιματική δικαιοσύνη.

Στο Ηράκλειο οι δράσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με το «παιδικό εργαστήρι για την κλιματική αλλαγή» που έγινε στο γρασίδι του πάρκου Γεωργιάδη όπου συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, παιδιά και γονείς.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η δυναμική και πολύχρωμη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, με παλμό, με κρουστά, πανό, πλακάτ, ζωγραφιές, σημαίες, με ακτιβιστές που φορούσαν αναπνευστήρες όπως στη φωτογραφία της αφίσας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το «Ενάντια στη φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη Γη και την ελευθερία» και το «για να πάρει ανάσα ο πλανήτης Γη, πρέπει αυτό το σύστημα να ανατραπεί».

Δράση για την κλιματική κρίση στο Ηράκλειο

Τη δράση είχαν οργανώσει η κίνηση πολιτών «ΦΥΣΗτΗΡες», η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων» και η «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου». Το παρόν έδωσαν επίσης η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» και πολλές ακόμα ομάδες και πολίτες με τα δικά τους πανό και πλακάτ όπως ο «Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου», η «Θάλασσα Αλληλεγγύης», η «Save the Valley» για το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα και το «Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών Α.Π.Ε.». Τον παλμό και τη ζωντάνια της δράσης έδωσε η δική μας “μπατουκάδα”, η ομάδα κρουστών «Αντικρουστοί» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δράση για την κλιματική κρίση στο Ηράκλειο.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίρνουν εντολές μόνο από τις μεγάλες εταιρίες. «Να σταματήσουν να πριμοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τους πολέμους, την αποψίλωση των δασών και την ερημοποίηση, όλα στο βωμό του κέρδους. Να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι με τη δήθεν “πράσινη” ανάπτυξη, με την καταστροφή των βουνών και των νησιών με γιγαντιαία αιολικά και της αγροτικής γης με μεγα-φωτοβολταϊκά πάρκα θα σωθούμε από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Αντίθετα, πρέπει να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα και να στραφούμε στην εξοικονόμηση, στη θερμομόνωση, σε βιώσιμες ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και αιολικά σε ήδη επιβαρυμμένη γη, σε καλές δημόσιες συγκοινωνίες, αναδάσωση των καμένων, περιορισμό της υπερκατανάλωσης άχρηστων προϊόντων και τόσα άλλα που μπορούμε να κάνουμε», αναφέρουν οι συλλογικότητες που διοργάνωσαν τις δράσεις.

Χανιά

Συγκέντρωση – δράση για το Κλίμα στα πλαίσια των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την Κλιματική Κρίση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων στις 12 το μεσημέρι.

Στο σημείο στήθηκε μικροφωνική που ενημέρωνε τους πολίτες για τους λόγους που πρέπει να κινητοποιηθούν για την κλιματική κρίση ενώ ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ και μοίραζαν πληροφοριακό υλικό.

Δράση για την κλιματική κρίση στα Χανιά.
Δράση για την κλιματική κρίση στα Χανιά.

Τα Χανιά έχουν επιβαρρυνθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε γίνει κι εμείς γνώστες και από πρώτο χέρι έχουμε δει τι σημαίνει κλιματική κρίση, είδαμε  καταστροφές και ακραία φαινόμενα οπότε έιναι χρέος μας να αντιδράσουμε και να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ορυκτά καύσιμα. Λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο πλέον. Πώς θα μπορέσουμε απο τις μικρότερες ώς τις μεγαλύτερες γενιές η ζωή μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο περιβάλλον γίνεται. Η κλιματική κρίση δεν περιμένει κανέναν. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ο καθένας από την πλευρά μας», ανέφερε ο Αντώνης Καλογεράκης, μηχανικός και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago