Πολιτική

Προεκλογικές απειλές πολέμου από την Τουρκία, βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αναζητά συσπείρωση

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος» λέει ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας τονίζοντας πως βρίσκεται σε ισχύ το «casus belli».

Συνέχεια στη μακρά σειρά προκλήσεων της Τουρκίας και έντασης μεταξύ των δύο χωρών έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέφερε τις απειλές πολέμου με την χώρα μας ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει (casus belli)».

Προειδοποίησε τη χώρα μας να «μην κάνει ψευτομαγκιές» και εξήγησε γιατί ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας μπήκε «σε εκκρεμότητα». Επιπλέον, επανέλαβε τις κατηγορίες «για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά» λέγοντας ότι «παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων».

Η Αθήνα απάντησε στις απειλές Τσαβούσογλου με δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος ήταν κατηγορηματικός, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίησεις στην Τουρκική ηγεσία για τη νέα χρονιά: «Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Όλα δείχνουν ότι η στρατηγική έντασης θα συνεχιστεί καθώς ωφελεί και τις δύο πλευρές ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν το 2023. Εξάλλου, η συσπείρωση του εθνικιστικού ακροατηρίου παραμένει ζητούμενο για τους Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Στη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας – Θα παραστεί στην ορκωμοσία Λούλα

Ελλάδα και Τουρκία στον προεκλογικό δρόμο της παροχολογίας – Ο Μητσοτάκης αυξάνει τις συντάξεις, ο Ερντογάν τις δίνει πρόωρα

Εντείνεται η πολιτική σύγκρουση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση – Η «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» και η στρατηγική Βορίδη για την καταπολέμησή της

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago