Πολιτική

Ελλάδα και Τουρκία στον προεκλογικό δρόμο της παροχολογίας – Ο Μητσοτάκης αυξάνει τις συντάξεις, ο Ερντογάν τις δίνει πρόωρα

Η υπογραφή της ΚΥΑ για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75% από 1.1.2023, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θυμίζει έντονα τις κινήσεις Ερντογάν εν όψει της επικείμενης προεκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στον ίδιο προεκλογικό δρόμο, αυτόν της παροχολογίας, και οι δύο ηγέτες παίζουν όλα τους τα χαρτιά προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε 55% αύξηση στον βασικό μισθό. Είναι η δεύτερη τέτοια αύξηση για το 2022 καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινώσει την πρώτη, η οποία ήταν 30%, μαζί με αύξηση ύψους 42% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν την εν λόγω αύξηση ήταν κοντά στα πέντε εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή της Κοινής υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση μέχρι και 7,75% σε πάνω από 1.7 εκατομμύρια συνταξιούχους. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας: «Τονίζεται επίσης πως πέραν της αύξησης του 7,75%, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσει σε:
912.644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
1.206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ
231.655 συνταξιούχους μέσω της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση.

Συμπερασματικά, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων:
Το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους
Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι
1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη
Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ».

Οι συντάξεις είναι ένα από τα πεδία παροχολογίας και στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την παροχή δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης σε περίπου 1,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Ωστόσο, στη σκιά της κατακρήμνισης της τουρκικής λίρας και των συνεχών πιέσεων που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι πληροφορίες που έρχονταν από τη γείτονα στις αρχές Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για μείωση στον αριθμό των δικαιούχων προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα η δημοσιονομική δαπάνη. Τελικά, σήμερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους να βγουν αμέσως στη σύνταξη, σχεδόν έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2022, Ελλάδα και Τουρκία αύξησαν τα επιμέρους βοηθήματα και επιδόματα για τους πολίτες. Πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυρίου», οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τα fuel pass, συζητήθηκαν πολύ στην Ελλάδα και για την απόδοτικότητα τους αλλά και για τον χρονισμό και την σκοπιμότητα τους. Αντίστοιχα, στην Τουρκία, υπήρξε ένα μεγάλο πακέτο διαγραφής δανείων σε 5 εκατομμύρια δανειολήπτες, ενώ, όπως μετέδωσε το Middle East Eye, η Τουρκία ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα απόκτησης φθηνής στέγης ακριβώς όπως συνέβη και στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Financial Times ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορεί ο προγραμματισμός της Τουρκίας για τη διεξαγωγή εκλογών να είναι τον Ιούνιο, ωστόσο πολλοί αναλυτές λένε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει κατά δύο μήνες νωρίτερα προκειμένου ο να επωφεληθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν από τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων στους ψηφοφόρους.

Στην Ελλάδα περιμένουμε την εβδομάδα μετά τα Φώτα για τις σχετικές εξελίξεις αλλά, όπως και να έχει, οι προεκλογικές κινήσεις και η παροχολογία στις δύο όχθες του Αιγαίου δείχνουν ότι οι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα παίξουν ό,τι χαρτί έχουν διαθέσιμο προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Ανοίγουν στόματα για το σύστημα Παντσέρι – Νέες αποκαλύψεις για το Qatargate

Σίγουρο έχουν το μπλακ άουτ στην ΕΕ οι Αυστριακοί – Παίρνει μέτρα η Βιέννη

Νέα δημοσιεύματα καίνε την Εύα Καϊλή – Αναφέρουν ότι γνώριζε και προσπάθησε να κρύψει στοιχεία

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago