Categories: Υγεία

ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η αναμνηστική δόση των εμβολίων στους τρεις μήνες

Καθησυχαστική είναι η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αναμνηστική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους τρεις μήνες.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από τη δεύτερη δόση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Μάρκο Καβαλέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος επίσης, στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον και τα εμβόλια

Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ήπια εκδήλωση της νόσου.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Όμικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19, αλλά σαρώνουμε συνεχώς τον ορίζοντα για να συγκεντρώσουμε στοιχεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη στρατηγική για τα εμβόλια.

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τα εμβόλια είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται τα εμβόλια κατά του Covid-19 υποχρεούνται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών τους για τον προσδιορισμό του επιπέδου εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύνθεση του εμβολίου θα χρειαστεί να αλλάξει. Ο χρόνος θα το δείξει», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ είναι έτοιμος να αναλάβει γρήγορα μέτρα αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένει ακόμα ασαφές αν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Το εμβόλιο της Νovava

Ο κύριος Καβαλέρι ανέφερε ακόμη ότι o EMA ενδέχεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού, πριν από το τέλος του έτους. Όταν εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του covid-19 στην ΕΕ και θα παρέχει μια νέα επιλογή στους πολίτες για τον εμβολιασμό. Απηύθυνε τέλος έκκληση σε όλους τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago