Πολιτική

Δικτυωμένος και σε άλλη ΜΚΟ φέρεται ο Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το documento

Στο προσκήνιο παραμένει το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς συνεχίζονται τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που τον θέλουν να συμμετέχει και σε άλλη ΜΚΟ που σχετίζεται με το Κατάρ, πέραν της Fight Impunity.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο πρώην Έλληνας Επίτροπος της ΕΕ συμμετέχει εδώ και περίπου έναν μήνα στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στρατηγικής Med-Οr, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Ρώμη, τον Ιούλιο του 2021. Στην εκδήλωση είχε παραστεί τότε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο είχε ευχαριστήσει «ιδιαίτερα» ο πρόεδρος της Med-Or και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιλέχθηκε να στελεχώσει το διεθνές συμβούλιο της Med-Or. Μάλιστα, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της MedOr, «συστάθηκε από την κορυφαία εταιρεία αεροδιαστημικής, ασφάλειας και άμυνας Leonardo την άνοιξη του 2021. Το ίδρυμα επιδιώκει να προωθήσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες και, επιπλέον, έρευνα και εκπαίδευση στην επιστήμη με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες που εκτείνονται μεταξύ άλλων στη Μεσόγειο, την Αφρική, την Εγγύς και την Άπω Ανατολή».

Αναφέρεται επίσης ότι στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο πρόεδρος του ιδρύματος Μ. Μινίτι επισκέφθηκε το φόρουμ της Ντόχα, υπογράφοντας επιστολή προθέσεων μεταξύ του Med-Οr, του υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ «σχετικά με μια σειρά από πιθανούς τομείς συνεργασίας, όπως οι πολιτιστικοί δεσμοί…». Την ίδια περίοδο ο Μ. Μινίτι επισκέφτηκε και το Μπαχρέιν, όπου συναντήθηκε με πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας irpimedia.irpi.eu, στόχος του συγκεκριμένου ιδρύματος από την εταιρεία Leonardo –ελέγχεται κατά 30% από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών– είναι να επιδίδεται σε «ιταλική κρυφή διπλωματία». Μάλιστα, ο πρόεδρός του χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα ως «βασιλιάς της ιταλικής πολιτικής στον τομέα των πληροφοριών». Αποστολή του ιδρύματος είναι «να επεκτείνει το δίκτυο σχέσεων που απαιτείται για την εξαγωγή του “ιταλικού συστήματος” στο εξωτερικό και να εδραιώσει τις θέσεις του» και γι’ αυτόν το λόγο επιλέχθηκε ο Μινίτι, που «έχει γνώση των γεωπολιτικών πλαισίων». Το δημοσίευμα συμπληρώνει τέλος ότι στόχος της μητρικής εταιρείας Leonardo «είναι να φτάσει εκεί που δεν μπορούν οι θεσμοί».

Εντωμεταξύ, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Politico την περασμένη Τετάρτη, διενεργήθηκε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δ. Αβραμόπουλο με εντολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι εστάλη ένα e-mail στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» των γραφείων των ευρωβουλευτών από έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε άμεση απάντηση αναφορικά με το αν υπήρξε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση «με τον πρώην επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο την περίοδο από 3 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και 1η Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Fight Impunity». Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι σε αυτές τις συναντήσεις ο Δ. Αβραμόπουλος δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ και ότι επρόκειτο για ιδιωτικές, μικρής διάρκειας συζητήσεις.

Το δημοσίευμα του Politico ήρθε πάντως λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του EUobserver, από το οποίο αποκαλύφθηκε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος συνάντησε εννέα επιτρόπους της ΕΕ την περίοδο που βρισκόταν στο μισθολόγιο της MKO Fight Impunity, κάτι που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε, αναφέροντας ότι είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια από την Κομισιόν για αυτή την δραστηριότητά του.

Πηγή: documentonews.gr

Οι ειδήσεις σήμερα

Ο στρατηγός και το βραβείο: Χριστουγεννιάτικες ευχές με ιδιαίτερο νόημα από τον καθηγητή Πολιτειολογίας Δ. Χριστόπουλο

Τελεσίγραφο Λαβρόφ: Ή το Κίεβο θα εφαρμόσει τις αξιώσεις της Μόσχας ή το ζήτημα θα το λύσει ο στρατός της Ρωσίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago