Categories: Πολιτική

“Καθαρές” θέσεις ζητά ο Γ. Παπανδρέου- Δηκτικός ο Ν.Ανδρουλάκης για “άκαπνους”

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ , ο Γιώργος Παπανδρέου , «πιέζει» ασφυκτικά  τον νικητή του πρώτου γύρου Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του πάνω σε μείζονα και κρίσιμα ζητήματα για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ . Νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης είχε απαντήσει με τον δικό του τρόπο στα περί «άκαπνων» που του καταλόγισε ο κ. Παπανδρέου , ο οποίος επανήλθε με ένα ενημερωτικό σημείωμα θέτοντας επί τάπητος ερωτήματα και επισημάνσεις , μέσω ενημερωτικού σημειώματος

Οι αιτιάσεις του Γ. Παπανδρέου

Τα θέματα που θέτει ο π. Πρωθυπουργός μέσα από ενημερωτικό σημείωμα έχουν ως εξής :

“Βρισκόμαστε 3 ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και κάποια ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης,

1. Μιλάει για αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής,

α) Αλλά, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι θέλει να δει τι ποσοστό θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές, για να δει με ποιον θα συνεργαστεί. Και μάλιστα, σημείωσε ότι, δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέληση του λαού. Ποια αυτόνομη πορεία, λοιπόν; Και πως θα ενισχυθεί και θα μεγαλώσει η Πραράταξη, όταν η πορεία της θα εξαρτηθεί από τρίτους παράγοντες, αλλά όχι από τις δικές μας προτεραιότητες και τα δικά μας προοδευτικά ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα; Πώς θα υπερασπιστεί την ανάγκη μιας πορείας προοδευτικής, σε άλλη εντελώς κατεύθυνση από τη συντηρητική που εκφράζουν και υπηρετούν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Και τέλος, γιατί να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής οι πολίτες, αν ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα συνεργαστούμε με κάποιο άλλο κόμμα; Γιατί να μην επιλέξουν οι ίδιοι, που εντέλει θέλουν να πάει η ψήφος τους, αντί να αναθέσουν στον Νίκο Ανδρουλάκη να αποφασίσει γι’ αυτούς;

β) Αλλά, αποφεύγει χαρακτηριστικά να μιλήσει και για την ανάγκη προάσπισης της αυτονομίας της πολιτικής και της Παράταξής μας, έναντι συμφερόντων, κατεστημένων, αλλά και κάθε άλλης μορφής εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων που θέλουν να χειραγωγούν πολιτική και πολιτικούς; Γιατί;

γ) Ισχυρίζεται ότι τιμά την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, η οποία υπερασπίστηκε την αυτονομία της Παράταξης, και για το λόγο αυτόν, όλοι ανταποκριθήκαμε στην προσπάθεια που έκανε. Αλήθεια, πως ακριβώς τιμά την παρακαταθήκη αυτή; Με το βλέποντας και κάνοντας στις κυβερνητικές συνεργασίες ή με βάση τα αποτελέσματα κάποιων διαπραγματεύσεων χωρίς πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο, αφού όπως λέει, θα λάβει υπόψη του τη θέληση των πολιτών;

2. Θα παραμείνει Ευρωβουλευτής αν εκλεγεί, όπως δηλώνει ο ίδιος. Είναι βεβαίως  δικαίωμά του, αλλά,

α) Δεν έχει δικαίωμα να παραπληροφορεί τους πολίτες ισχυριζόμενος ότι και ο Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δεν ήταν βουλευτής όταν ανέλαβε επικεφαλής των Ισπανών σοσιαλιστών, όπως δεν ήταν βουλευτής και ο νυν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Καμία σχέση με την αλήθεια και τα δύο. Ο πρώτος ήταν βουλευτής και ο δεύτερος, Δήμαρχος Λισαβώνας, που το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον επέλεξε ως υποψήφιο πρωθυπουργό.

β) Το κενό ηγεσίας στη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι κρίσιμος παράγοντας και κάθε άλλο παρά θετικός για την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και της Παράταξής μας, σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων για την Ελληνική κοινωνία, τη χώρα, αλλά και υπαρξιακών διλημμάτων για την Παράταξή μας.

Ποιος θα σταθεί απέναντι στους Μητσοτάκη και Τσίπρα;

Ποιος θα δώσει τη μάχη στον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας;

Ποιος θα διαμορφώσει με τη συνολική του παρουσία και δράση το στίγμα της Παράταξής μας, με το οποίο θα ζητήσουμε από τον Ελληνικό λαό την ψήφο του, αν όχι ο Πρόεδρος της;

Μια ενδεχόμενη εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, πέραν από την απουσία πολιτικής πρότασης, αφού ουδέποτε την έχει παρουσιάσει ή έστω περιγράψει, θα συνοδεύεται και από την ολοκληρωτική απουσία του ιδίου από τη Βουλή, τουλάχιστον έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας, θα μπορούν ανενόχλητοι να επιβάλουν τον καθηλωτικό συντηρητικό διπολισμό, που βολεύει τους λίγους και έχοντες, αλλά καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολλών.

3. Δεν έχει απαντήσει ακόμη, γιατί χαρακτηρίζει ανανέωση τις πιο παλαιοκομματικές και πελατειακές πρακτικές που ακολούθησε το 2013, όπως μαρτυρούν τα δημοσιεύματα της εποχής, κατέχοντας κορυφαία κομματική θέση. Η απάντηση ότι ετέθησαν κομματικά ασυμβίβαστα για όσους έχουν καταλάβει δημόσιες θέσεις, δεν απαντά στο ερώτημα. Πολύ περισσότερο γιατί όλοι γνωρίζουν ότι, χρησιμοποίησε τα ασυμβίβαστα για να προβεί σε εκκαθαρίσεις εσωκομματικών του αντιπάλων. Δύο απαράδεκτες πρακτικές στη συσκευασία του ενός.

4. Δηλώνει ότι δεν κρύβεται και ότι, θέλει debate όπως αυτό που έγινε πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και από το οποίο, πέραν της διαπίστωσης μιας ήρεμη σ συζήτησης δεν έμεινε τίποτα ως μήνυμα.

Αν λοιπόν, δεν κρύβεται, γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση για έναν δημόσιο διάλογο που θα δίνει την δυνατότητα για πλήρεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις; Ποια είναι η διαφορά; Ότι χρειάζεται περιεχόμενο και συγκεκριμένες προτάσεις;

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν,

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει από την πρώτη στιγμή απαντήσει θετικά στα αιτήματα της ΕΡΤ, του MEGA, του ΑΝΤ1 και του OPEN.

Είναι παρών, και θέλει διάλογο ουσίας, χωρίς υπεκφυγές». 

Απαντήσεις για τους «άκαπνους» από Ν. Ανδρουλάκη

Απαντήσεις στα όσα και προσωπικά του καταλόγισε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Mega, έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνεχίζοντας το «μπρα ντε φερ» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, απαντώντας στα περί «άκαπνου» που του καταλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός, τόνισε με δηκτικό τρόπο: «Αν άκαπνος είναι αυτός που δεν είναι 40 χρόνια βουλευτής ή 20 χρόνια υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους εκείνης της εποχής, έκανε ένα κίνημα κόμμα εξουσίας με τεράστια ανατρεπτική δύναμη.

Ωστόσο αυτοί δεν ήταν άκαπνοι από την κοινωνία, ήταν αγωνιστές της καθημερινότητας, του Πολυτεχνείου, του 1-1-4, άκαπνοι από θέσεις εξουσίας. Ναι, δεν είμαι 40 χρόνια βουλευτής, δεν είμαι 20 χρόνια υπουργός, έχω μια θητεία 8 ετών στην ευρωβουλή, αλλά πέρα από αυτά τα 8 χρόνια είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην πολιτική ως λύση, ότι είναι μια προσπάθεια, μια προσφορά, ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς βιδωμένος σε καρέκλες», ανέφερε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Action 24 απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Πιέρρου για τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε ο κ. Παπανδρέου.

Για …το πάρτι

Αναφορικά με σχετική δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει αντίπαλο του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Το πάρτι τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Ερχόμαστε ως δύναμη ισχυρή, σοσιαλδημοκρατική για να έχει εναλλακτική χώρα. Το πάρτι του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και τελειώνει την επόμενη Κυριακή με τη σφραγίδα των 270.000 προοδευτικών πολιτών που ήρθαν και μας τίμησαν. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν ξανά, θέλω μαζική συμμετοχή από αυτούς που με ψήφισαν και που δεν με ψήφισαν, για να κάνουμε όλοι μαζί την παράταξή μας περήφανη και ισχυρή την επόμενη μέρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας έχει απέναντι του στην κοινωνία».

Ο ίδιος εξήγησε την επιλογή του να κρατήσει μια διαφορετική στάση σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς που διατυπώνονται: «Δεν πρόκειται να μπω σε κανέναν χαρακτηρισμό, ξέρω πολύ καλά τα λάθη των παλιών πρωταγωνιστών. Για μένα η ενότητα θα είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε πίσω την η Φώφη Γεννηματά. Θα τη διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού αν μου δοθεί η δυνατότητα ως πρόεδρος», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «εάν με έχουν ψηφίσει 300.000 σε δύο ευρωεκλογές και 170.000 στις εσωκομματικές μας εκλογές χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις μου, πάει να πει ότι είμαι μάγος. Δεν γίνεται να με ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα εσωκομματικά και στις ευρωεκλογές και να μην ξέρουν τις θέσεις μου».

«Δεν πρόκειται να μπω στο πεδίο της έντασης, δεν θα κάνω ξανά τα λάθη του παρελθόντος, θέλω ενωμένη την Παράταξη. Η Παράταξη διχάστηκε και ο μόνος που κέρδισε ήταν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς. Η Παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη», ξεκαθάρισε.

Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο σχετικά με τον χαρακτηρισμό «νέος Τσίπρας», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πορείες. «Ο κ. Τσίπρας βγήκε πρόεδρος του κόμματος του ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Εγώ έχω κατέβει δύο φορές σε πανελλαδική κάλπη. Επίσης, έγινε πρόεδρος του κόμματος του ως επιλογή της ηγεσίας. Δαχτυλίδι πήρε ο κ. Τσίπρας. Έχω πάρει εγώ κανένα δαχτυλίδι; Εγώ αγωνίζομαι καθημερινά, πόρτα – πόρτα, σπίτι – σπίτι σε όλη την Ελλάδα, με τους συντρόφους, τους φίλους μας, τους συναγωνιστές μας, που παλεύουμε να φέρουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, τα κέρδισα με καθημερινό, πολιτικό αγώνα. Με έναν καθαρό τρόπο, χωρίς πελατειακές συμπεριφορές, δημαγωγίες, λαϊκισμούς. Αυτό ήταν ο κ. Τσίπρας; Έγινε πρωθυπουργός, σκότωσε το πελατειακό κράτος; Δεν βόλεψε κόσμο; Δε δίχασε το λαό; Δεν ήταν από τους κυρίαρχους λαϊκιστές; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με εμένα; Ακόμη και η ιδεολογική μου πυξίδα, ανήκω στην οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Εμείς είμαστε στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο κ. Τσίπρας είναι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Είμαστε άλλα κόμματα, άλλες ιδεολογίες και προφανέστατα άλλες συμπεριφορές», κατέληξε.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago