Κόσμος

Ανθρώπινα δικαιώματα το 2022: Οι δέκα πρώτες σε αναγνωσιμότητα ιστορίες από το Human Rights Watch

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να κυριαρχεί, η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα μικρό αφιέρωμα στις δέκα πιο πολυδιαβασμένες ιστορίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κυριάρχησαν στην παγκόσμια επικαιρότητα.

«Εργαστήκαμε για να πούμε τις ιστορίες των ανθρώπων στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παγιδεύτηκαν σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, και να τεκμηριώσουμε πιθανές παραβιάσεις του νόμου του πολέμου. Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καλύψαμε πολλά θέματα από όλο τον κόσμο. Από τη συνεχιζόμενη επίθεση των Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, στις καταχρήσεις κατά των LGBT ατόμων στο Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έως την κατάργηση των δικαιωμάτων αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές ήταν οι πιο διαβασμένες ιστορίες στον ιστότοπό μας φέτος» μας λέει ο παραγωγός δικτυακού περιεχομένου της HRW, Paul Aufiero.

  1. Πιθανά εγκλήματα πολέμου στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας

Η οργάνωση Human Rights Watch κατέγραψε αρκετές περιπτώσεις παραβιάσεων του πολεμικού δικαίου από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που διέπραξαν εγκλήματα κατά αμάχων στις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Κιέβου της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια περίπτωση επαναλαμβανόμενου βιασμού, δύο περιπτώσεις εκτέλεσης, μια έξι ατόμων, η άλλη ενός άνδρα καθώς και άλλες περιπτώσεις παράνομης βίας και απειλών κατά αμάχων μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022.

Εκκενώνοντας την πρώτη γραμμή εν μέσω καταστροφής μεταξύ των πόλεων Bucha και Irpin, κοντά στο Κίεβο, Ουκρανία, 10 Μαρτίου 2022 / © 2022 GETTY IMAGES/Chris McGrath

  1. Μαζική εκτέλεση 81 ατόμων στη Σαουδική Αραβία

Στις 12 Μαρτίου 2022, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν 81 άνδρες, η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και χρόνια παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις να περιορίσουν τη χρήση της θανατικής ποινής. Πολλές οικογένειες έμαθαν για τον θάνατο των αγαπημένων τους εκ των υστέρων και μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φθάνει για να παραστεί στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων της 41μελούς μουσουλμανικής αντιτρομοκρατικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα Ριάντ στις 26 Νοεμβρίου 2017 / © 2017 Fayez Nureldine/AFP/Getty Images

  1. Οι Ταλιμπάν αφαιρούν από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν τα προς το ζην και την ταυτότητα τους

Η κυριαρχία των Ταλιμπάν είχε καταστροφικό αντίκτυπο στις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν. Εξετάζοντας τις συνθήκες για τις γυναίκες στην πόλη Ghazni, νέα έρευνα έδειξε πώς οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τόσο την κατάρρευση των δικαιωμάτων και των ονείρων τους όσο και κινδύνους για την επιβίωσή τους.

Γυναίκες ντυμένες με μπούρκα περπατούν σε έναν δρόμο στην πόλη Ghazni, στην επαρχία Ghazni, Αφγανιστάν, 15 Νοεμβρίου 2021 / © 2021 HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

  1. Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη σύγκρουση και το Διεθνές Δίκαιο

Τον Φεβρουάριο, η Human Righτs Watch δημοσίευσε μια σειρά ερωταπαντήσεων για το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής στην Ουκρανία. Καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη διεθνή εστίαση στην προστασία των αμάχων.

Η Tetyana Tomenko μπροστά από το σπίτι της, το οποίο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στη Novognativka της ανατολικής Ουκρανίας, 20 Φεβρουαρίου 2022 / © 2022 AP Photo/Evgeniy Maloletka

  1. «Αν μου τελειώσει η ινσουλίνη, θα πεθάνω»: H κρίση της πανάκριβης ινσουλίνης στις ΗΠΑ

Η Human Righτs Watch δημοσίευσε μια έκθεση τον Φεβρουάριο που υπογραμμίζει ότι για τους περισσότερους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές είναι πολυτέλεια καθώς οι αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων και η ανεπαρκής ασφαλιστική κάλυψη υγείας υπονομεύουν το δικαίωμα στην υγεία.

Η Zoe Witt, μια διαβητική τύπου 1 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, κρατά ένα φιαλίδιο των 10 χιλιοστόλιτρων Novolog, ένα γενόσημο ινσουλίνης που παράγεται από τη δανική εταιρεία Novo Nordisk / © 2022 Bella Petro

  1. Οι φρικτοί θάνατοι μεταναστών στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας

Τουλάχιστον 23 Αφρικανοί άνδρες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Μελίγια – Μαρόκου στις 24 Ιουνίου κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας περίπου 2.000 ατόμων να εισέλθουν στην Ισπανία σκαρφαλώνοντας τους φράχτες που περιβάλλουν τη Μελίγια. Βίντεο και φωτογραφίες από τη σκηνή δείχνουν τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας να κλωτσούν και να χτυπούν ανθρώπους, και την ισπανική Guardia Civil να εκτοξεύει δακρυγόνα εναντίον ανδρών που κρέμονταν από σε φράχτες.

Μετανάστες κρατούν πλακάτ κατά τη διάρκεια μιας αντιρατσιστικής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ στις 28 Ιουνίου 2022 / © 2022 AFP via Getty Images

  1. Ο ΟΗΕ καταδικάζει την ποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων

Τον Μάρτιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε μια σημαντική απόφαση καλώντας την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να καταργήσει το νόμο που ποινικοποιεί τη συναινετική σεξουαλική, συμπεριφορά των ενηλίκων ομόφυλων ατόμων. Η υπόθεση έγινε γνωστή από τη Rosanna Flamer-Caldera, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των LGBT που αντιμετώπισε παρενόχληση και διακρίσεις για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό και την δραστηριότητα της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των σεξουαλικών και ταυτοτικών μειονοτήτων.

Ακτιβιστές της Σρι Λάνκα κάνουν πορεία στο Κολόμπο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου 2012 / 2012 AP Photo/Eranga Jayawardena

  1. Η απαγόρευση του χιτζάμπ στην Ινδία προκαλεί διαδηλώσεις και οργή

Τον Φεβρουάριο, πολλά κυβερνητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πολιτεία Καρνατάκα της Ινδίας απαγόρευσαν στις μουσουλμάνες φοιτήτριες να φορούν χιτζάμπ ή μαντίλα. Οι απαγορεύσεις, που οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων φοιτητών, είναι άλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ινδικών αρχών που επιδιώκουν όλο και περισσότερο να περιθωριοποιήσουν τους μουσουλμάνους, εκθέτοντάς τους σε αυξημένη βία.

Μαθητές που διαμαρτύρονται στο Νέο Δελχί κατά της απαγόρευσης του χιτζάμπ σε ορισμένα σχολεία στην πολιτεία Καρνατάκα, Ινδία, 8 Φεβρουαρίου 2022 / © 2022 Naveen Sharma / SOPA Images/Sipa via AP Images

  1. Σύλληψη και κακοποίηση LGBT ατόμων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ

Ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι καθώς το Κατάρ ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2022, οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν απασχολημένες με τη σύλληψη και την κακοποίηση των LGBT ατόμων απλώς και μόνο για αυτό που είναι, προφανώς βέβαιοι ότι οι καταχρήσεις αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα περνούσαν απαρατήρητες και ανεξέλεγκτες.

Βραδινή κίνηση στον παραλιακό δρόμο Corniche με φόντο τον ορίζοντα του West Bay Doha / © 2022/Christian Charisius/picture-alliance/dpa/AP Images.

  1. Η ανατροπή της απόφασης Roe εναντίον Wade για τις αμβλώσεις ήταν ένα σημαντικό χτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα

Εν όψει της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την υπόθεση του Μισισίπι που ανέτρεψε της απόφαση Roe εναντίον Wade τον Ιούνιο, η Human Rights Watch έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου μαζί με τους εταίρους της ώστε να γίνει κατανοητό για ποιον λόγο οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε πολιτείες των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πλήθος διαδηλωτών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, 2 Μαΐου 2022 / © 2022 AP Photo/Anna Johnson

Νέος γύρος έντασης στο Κόσοβο – Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στα Βαλκάνια

Βομβαρδισμοί χωρίς ανάπαυλα στην Ουκρανία

Η Χαμένη Τιμή της Ευρώπης

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago