Βασιλική Θάνου: Δικαιολογημένα οι δηλώσεις Ντογιάκου θεωρήθηκαν απειλή σε όσους του ασκούν κριτική

Σκληρή κριτική στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρο Ντογιάκο, για την διεκπεραίωση της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και για τις απειλές προς τα μέσα ενημέρωσης που του ασκούν κριτική, διατύπωσε η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Μιλώντας στο Κόκκινο και αναφερόμενη στις αποκαλύψεις για τις  παρακολουθήσεις υπουργών και πολιτικών στελεχών, η κυρία Θάνου τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως «πρέπει να επεμβαίνουν αμέσως εισαγγελικές αρχές, όταν έχουμε τέτοιες αποκαλύψεις». Σημείωσε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έπρεπε να δίνεται μία προτεραιότητα «γιατί η καθυστέρηση», όπως είπε, «ενέχει τον κίνδυνο απώλειας αποδεικτικών στοιχείων».

«Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είχε κινηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Ακριβώς την επόμενη ημέρα, η εισαγγελία πρέπει να συλλέγει τα στοιχεία», τόνισε η κυρία Θάνου για να προσθέσει ότι «την βασιμότητα των στοιχείων έχει υποχρέωση να ελέγξει ο δικαστικός λειτουργός και όχι ο δημοσιογράφος». Παραλλήλως, εξέφρασε τη νομική άποψη ότι «θα έπρεπε να έχουν ενοποιηθεί οι δικογραφίες σε έναν εισαγγελέα», ώστε, όπως είπε, να έχει την συνολική εικόνα της υπόθεσης και να αποκρουστεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ισίδωρου Ντογιάκου κατά των Μέσων Ενημέρωσης που του ασκούν κριτική και την προειδοποίηση του για φορολογικούς ελέγχους, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι «ήταν λάθος οι δηλώσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  δικαιούται μεν να απαντήσει στην κριτική, ωστόσο «η διατύπωση του δικαιολογημένα θεωρήθηκε απειλή για όσους του ασκούν κριτική». «Απορώ πως δεν αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας το βήμα χρησιμοποίησε ο κύριος Ντογιάκος» τόνισε με νόημα η Βασιλική Θάνου.

Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Cosmote, σχετικά με την παροχή στοιχείων στην ΑΔΑΕ, η Βασιλική Θάνου επισήμανε ότι, όταν έχεις θέση εξουσίας, δεν λες γνώμη σαν Ντογιάκος,  αλλά με βάση τη θέση που έχεις, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει άτυπη γνωμοδότηση. Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το αν μπορεί να είναι ανέλεγκτη η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας αποσπάται στην ΕΥΠ για να ελέγχει την νομιμότητα, όχι για να προσυπογράφει. Και κατέληξε λέγοντας ότι την κ. Βλάχου θα έπρεπε να την είχε προβληματίσει πως γίνεται μέσα σε έναν χρόνο να χρειάζεται να παρακολουθούνται τόσες χιλιάδες πολίτες.

Πηγή: left.gr

Οι ειδήσεις σήμερα

Στη βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της απαξίωσης των καλλιτεχνικών σπουδών

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση απαντά ο Οικονόμου για την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago