Categories: Κόσμος

Το Brexit ενισχύει την αμοιβαία αντιπάθεια Γάλλων-Βρετανών

Ηταν μάλλον αναμενόμενο ότι το Brexit δεν θα έφερνε πιο κοντά τους Βρετανούς με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αντίθετα ενίσχυσε αμοιβαίες προκαταλήψεις και εχθρότητες με την περίπτωση της «γειτονικής» Γαλλίας να είναι ίσως η πιο κραυγαλέα.

Οι εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού που συσσωρεύτηκαν στα πάνω από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας μιας σειράς ολοένα και πιο έντονων διαφωνιών, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά άλλες όχι.

Μια σειρά από συμβάντα όπως οι εμπορικοί περιορισμοί, η μάχη για τα… ψάρια της Μάγχης, οι δυσκολίες στα ιδιωτικά ταξίδια λόγω και της πανδημίας, μέχρι οι διαφωνίες για το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας έχουν ανεβάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα την αμοιβαία αντιπάθεια μεταξύ των δύο λαών, όπως κατέγραψε δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύει ο Guardian.

Τα στοιχεία από την σχετική έρευνα EuroTrack δείχνουν ότι το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν ότι έχουν αρνητική άποψη για τη Βρετανία αυξήθηκε στο 42% τον Νοέμβριο από 33% τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός που είχε θετική εικόνα μειώθηκε από 53% σε 46%. Και οι Βρετανοί έχουν μια αντίστοιχη κριτική προσέγγιση για τη Γαλλία, με το ποσοστό που έχει αρνητική γνώμη για τον πλησιέστερο ηπειρωτικό γείτονα του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξάνεται από 31% σε 40%, και εκείνους με θετική άποψη να μειώνεται από 56% σε 47%.

Πρόσφατα διέρρευσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αποκαλέσει σε μια ιδιωτική συνομιλία τον Μπόρις Τζόνσον ως «κλόουν υπεύθυνο για ένα τσίρκο», όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέβασε στο Twitter μια επιστολή, με την οποία καλούσε τη Γαλλία να πάρει πίσω ανθρώπους, που διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη.

Οι πιο πρόσφατοι καυγάδες για τις άδειες αλιείας και τις διελεύσεις μικρών σκαφών έχουν διαρρήξει περαιτέρω τους αγγλογαλλικούς δεσμούς. Ωστόσο, η ενίσχυση της αρνητικής εικόνας για τους Βρετανούς δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Γαλλία. Μια έρευνα σε 15 χώρες διαπίστωσε ότι οι πολίτες στην Ισπανία και τη Γερμανία είχαν τον περασμένο Νοέμβριο μια χειρότερη εικόνα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι μισοί Ισπανοί δήλωσαν ότι είχαν αρνητική γνώμη για τη Βρετανία, καταγράφοντας μια απότομη αύξηση σε σχέση με το 38% τον Αύγουστο, ενώ στη Γερμανία σημειώθηκε μια πιο ήπια αύξηση από το 41% σε 45%, και μια αντίστοιχη πτώση τεσσάρων μονάδων στις θετικές απόψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο στο 43. %. Kαι δεν έχει κλείσει καλά-καλά ούτε ένας χρόνος από το Brexit.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago