Πολιτισμός

Στο πλευρό των καλλιτεχνών ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και το καταστροφικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με θύματα τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην ανακοίνωση με τίτλο «η κυβέρνηση απαξιώνει δίχως τέλος τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό» ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η παρούσα κυβέρνηση, κατ’ αρχάς διά της αρμόδιας υπουργού, έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την αδιαφορία της για ό,τι αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτό». Προσθέτει δε ότι «το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) με την υπογραφή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, αποδεικνύει πως αυτή είναι και η συνολική θέση της κυβέρνησης, με την οποία συντάσσεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Γεγονός που οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνών και ουσιαστικά στην ακύρωση χρόνων σπουδών.

Το Προεδρικό Διάταγμα επιφέρει πολλές αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές των καλλιτεχνών, στην επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τις περιόδους ανεργίας, οι οποίες σημειωτέον δεν είναι  λίγες στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά και στην εκπαιδευτική εξέλιξη και τη δυνατότητά τους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Παραλλήλως όμως αποτελεί, σύμφωνα με τον Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ,  όνειδος για την ελληνική Πολιτεία. «Μια Πολιτεία που επί δύο σχεδόν αιώνες ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τους όρους που θα αντιστοιχούσαν σε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία επιπλέον επαίρεται πως αποτελεί κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού, και τον τόπο όπου γεννήθηκε το θέατρο».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να εξισώσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων, και τις επιδιώξεις της για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ενδεχόμενο τέτοιες αποφάσεις να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα διάφορα κολέγια προκειμένου να αναλάβουν εκείνα την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα».

Παραλλήλως, επισημαίνεται ότι «προκαλεί εντύπωση η σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών και σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση».  Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου να έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής. Κινητοποιήσεις και θεσμικές αντιδράσεις αναμένονται και από τα Σωματεία των καλλιτεχνών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζει τέλος ότι κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ασχολήθηκε με το πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και προσπάθησε να δώσει κάποιες, έστω πρώτες, λύσεις. Προσθέτει επίσης ότι στις  προγραμματικές του δηλώσεις αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τετραετούς φοίτησης. Δεσμεύεται επίσης ότι τα παραπάνω θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει σε διάλογο και διαβούλευση με τους καλλιτέχνες από την αρχή της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δέσμευση των G7 για 32 δισ. δημοσιονομική στήριξη στην Ουκρανία – Πρόσκληση από τις Βρυξέλλες στον Ζελένσκι για συνάντηση κορυφής τον Φεβρουάριο

Η «μαγική εικόνα» Οικονόμου: Το «καλάθι του νοικοκυριού» δουλεύει – Αυξήθηκε η απασχόληση – Η οικονομία πάει καλά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago