Πολιτική

Η «μαγική εικόνα» Οικονόμου: Το «καλάθι του νοικοκυριού» δουλεύει – Αυξήθηκε η απασχόληση – Η οικονομία πάει καλά

Συνέντευξη εφ ‘όλης της ύλης θα έλεγε κανείς ότι παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” αλλά έλειπαν εντελώς σχόλια και δηλώσεις για τις υποκλοπές και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο κ. Οικονόμου στη συνέντευξή του συνέχισε στη γραμμή της παρουσίασης της προεκλογικής «μαγικής εικόνας» των επιτευγμάτων της κυβέρνησης.

Τι είπε ο κ. Οικονόμου για το Market Pass

«Αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε πως ό,τι μέτρο έχει πάρει η Κυβέρνηση αυτή, έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό στο να περιορίσει -δεν είπαμε ποτέ ότι θα το μηδενίσουμε- το «αποτύπωμα» της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων. Όπως οι πρωτοβουλίες που πήραμε για το λογαριασμό στην ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Έχει φύγει η συζήτηση αυτή από το δημόσιο διάλογο. Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση με το μηχανισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή, ο καταναλωτής να πληρώνει από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για τη βενζίνη και το πετρέλαιο το προηγούμενο διάστημα. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με την έννοια ότι έχει μια προστατευμένη περίμετρο σε μια σειρά από προϊόντα που είναι κρίσιμα και βασικά για κάθε νοικοκυριό.

Έτσι θα λειτουργήσει και η κάρτα αγοράς από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα».

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το Φ.Π.Α. σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους. Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Και οι έλεγχοι αποτελούν και αυτοί ένα βασικό κομμάτι υποβοηθητικό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Όμως, αν μειώσεις το Φ.Π.Α. σε ένα, δύο, τρία, πέντε προϊόντα, πρώτα απ’ όλα δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό θα μεταφερθεί στον καταναλωτή».

Μειώθηκε η ανεργία λέει η ο κ. Οικονόμου

«Η πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις συγκυρίες. Η ανεργία στη χώρα, που μειώθηκε 5,5-6 μονάδες -270.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια- δεν μειώθηκε γιατί δίναμε επιδόματα. Αυτό έγινε γιατί μειώσαμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί ήμασταν πρωταθλητές στις επενδύσεις στην Ευρώπη και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια. Διότι η Ελλάδα έγινε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού την έφεραν στο επίκεντρο του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η επιχειρηματικότητα, η οικονομία, η ανάπτυξη, παράγουν πλούτο τον οποίο η Κυβέρνηση κατανέμει δίκαια και αποτελεσματικά με βάση τη συγκυρία που έχουμε. Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει. Το ζήτημα είναι να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Να μην φορτώνει χρέη στις επόμενες γενιές. Και να μην το κάνει αυτό, με ένα τρόπο που να εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους, να ξεστρατίσει, δηλαδή, η οικονομία και να ξαναγυρίσει στον κατήφορο και τις ατραπούς, που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η Κυβέρνηση αυτή δεν το κάνει αυτό».

Καταλαβαίνουμε πόσο πολύ χειρότερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν η οικονομία δεν είχε δείξει αυτού του είδους την ανθεκτικότητα κι αν οι επιτυχίες στην οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική δεν μας επέτρεπαν να συνεχίζουμε την προσπάθεια για να σταθούμε στο πλευρό των πιο ευάλωτων.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα φυτοζωούσε»

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος περνά δύσκολα στο να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Από την άλλη, όμως, έχουμε μια χώρα που δεν βγάζει κόσμο σε ανεργία, αντιθέτως βάζει κόσμο στην παραγωγική διαδικασία.

Πολλές φορές μας κατηγορούν και μας εγκαλούν συνολικά ότι τα ίδια λέγατε για τα επιδόματα στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη την περίοδο κάλπαζε η οικονομία στην Ευρώπη, στον κόσμο. Και η Ελλάδα όχι απλώς κρατούσε ομπρέλα, είχε απλώσει τέντα ο κ. Τσίπρας εδώ. Φυτοζωούσε η χώρα με τα επιδόματα την περίοδο που θα μπορούσε να τρέχει, την περίοδο που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κάλπαζε. Σήμερα στην Ευρώπη καλπάζει ο πληθωρισμός. Σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι δυσμενές το διεθνές περιβάλλον, η οικονομία της χώρας πάει καλά και αναπτύσσεται με διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε στο πλευρό των πλέον ευάλωτων». 

Πήγανε να «φάνε» τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Εικονικά τιμολόγια της Marc και από την ΚΥΡΑ Α.Ε. αποκαλύπτει η ΕφΣυν

Ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago