Κόσμος

Patriot με το καλημέρα έδωσαν οι ΗΠΑ στον Ζελένσκι – Είναι επένδυση και όχι ελεημοσύνη απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος

Νέα σημαντική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ,  με την ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου ύψους 1,85 δισ. δολαρίων, εξασφάλισε ο Ζελένσκι κατά την αιφνιδιαστική, τουλάχιστον μη κοινοποιημένη, επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αιφνιδίασε ακόμη και Αμερικανούς αξιωματούχους και γερουσιαστές. Ο Ζελένσκι, πάντως, θα επιστρέψει στο Κίεβο, έχοντας εξασφαλίσει την πυραυλική συστοιχία Patriot και  ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων βομβών σε «έξυπνες». Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει επίσης επιπλέον ρουκέτες για συστήματα HIMARS, άγνωστο αριθμό πυραύλων HARM, τεθωρακισμένα οχήματα και 500 βλήματα ακριβείας για το πυροβολικό.

Δεν έγινε πάντως γνωστό, για την ώρα τουλάχιστον, αν οι ΗΠΑ θα δώσουν τελικά στην Ουκρανία  πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους ζητά διακαώς ο Ζελένσκι, καθώς οι εκτιμήσεις της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι μπορούν να πλήξουν καίρια τις ρωσικές δυνάμεις. Το αίτημα του Ζελένσκι για προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ήταν γνωστό στους Αμερικανούς πριν την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον. Γνωστή ήταν επίσης και η θέση της Μόσχας  ότι η αύξηση της προμήθειας αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία θα οδηγήσει σε επιδείνωση της πολεμικής σύγκρουσης. Το Κρεμλίνο είχε τοποθετηθεί μάλιστα ξεκάθαρα επ’ αυτού.

Η συνάντηση με Μπάιντεν

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό ομόλογό του μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι είπε ότι το σύστημα Patriot θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας του απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», για να σημειώσει παραλλήλως ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε». Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος του έδωσε την αίσθηση ότι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι πάντως τόνισε ότι «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αποδεχθεί όχι μόνον για την Κριμαία, αλλά και για τις πρόσφατα προσαρτηθείσες ανατολικές επαρχίες.

Βόμβα Σεβαστίδη: Μυστική συνάντηση είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας με τους Εισαγγελείς και τους έκανε υποδείξεις τι θα πουν

Δένδιας από Αλβανία: Δεν έχουμε πρόβλημα με όσους συνεργάζονται με την Τουρκία αλλά με τον τουρκικό αναθεωρητισμό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago