Categories: Κοινωνία

Άνω κάτω για τις ΜΕΘ των VIP

Αναταράξεις και αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι καταγγελίες για «ιδιωτικές ΜΕΘ», μόνο για εκλεκτούς, ενώ το όλο θέμα έχει πάρει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαλούν την Κυβέρνηση και να ζητούν εξηγήσεις.

Πάντως τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται τριβές στα σωματεία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία τις ώρες που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά από την επέλαση της πανδημίας.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη παρενέβη στο θέμα με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA , λέγοντας πως ότι δεν έχει φτάσει καμία τέτοια καταγγελία στο σωματείο της, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να οδηγηθεί ένας ασθενής σε διασωλήνωση.

Λυπάμαι πάρα πολύ για τη συκοφαντία εναντίον των συναδέλφων μου, των γιατρών οι οποίοι βρίσκονται στη ΜΕΘ, είπε η κ. Παγώνη.   Δεν είναι δυνατόν, και το γνωρίζετε όλοι, μετά τις μάχες που έχουμε δώσει 2 χρόνια, αυτή τη στιγμή να αναφέρεται ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν επιλογές και έχουν κρεβάτια κενά, τα οποία κρατάνε όταν εμείς έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ covid ασθενείς, για να μπουν VIP. Εγώ δεν έχω καμία τέτοια καταγγελία σαν ΕΙΝΑΠ, δεν μπορώ να δεχθώ να καταγγέλλονται οι συνάδελφοί μου, γιατί η διαδικασία είναι η εξής: Υπάρχουν οι λίστες σε όλα τα νοσοκομεία των ασθενών οι οποίοι έχουν διασωληνωθεί βάσει των κριτηρίων που πρέπει να διασωληνωθούν. Είναι εκτός ΜΕΘ και αμέσως ειδοποιούμαστε από το νοσοκομείο όταν υπάρχει θάνατος και υπάρχει κενό κρεβάτι ή εξιτήριο και αμέσως μετακινείται ο ασθενής τον οποίο έχουμε διασωληνώσει. Δεν υπάρχει γιατρός ο οποίος έχει δώσει όρκο Ιπποκράτη και πραγματικά κρατάει κρεβάτια αυτή τη στιγμή, σε αυτόν τον πόλεμο που ζούμε και δίνουμε όλοι, για να μπει κάποιος ασθενής τον οποίο εσείς, γιατί εγώ δεν διαχωρίζω τους ασθενείς σε VIP, και οι οποίοι είναι δεύτερης κατηγορίας».

Σχετικά με τα κριτήρια για τις ΜΕΘ η κ. Γιαννάκου τόνισε «διασωληνώνεσαι βάσει των κριτηρίων και μετά πας σε κρεβάτι που αδειάζει. Είτε με εξιτήριο, σας είπα, είτε από θάνατο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, γιατί εγώ έχω 4 διασωληνωμένους, στην κλινική μου, στην κλινική covid, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και αναμένουν κρεβάτι, έχω επικοινωνήσει με τα νοσοκομεία και είμαστε σε επαφή για να πάρουν τους ασθενείς. Εγώ δεν γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό κρεβάτι και δεν μεταφέρονται οι άρρωστοί μου. Μπροστά στα θέματα της υγείας δεν υπάρχουν ασθενείς για εμάς τους γιατρούς vip ή ο,τιδήποτε άλλο. Και να σταματήσουν πλέον αυτές οι κατηγοριοποιήσεις των ασθενών γιατί είναι ντροπή, μπροστά στον πόνο που έχει κάθε οικογένεια και μπροστά στο θάνατο και στη ζωή να αναφερόμαστε σε τέτοια περιστατικά».

Τη  «φωτιά άναψαν» οι καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΥΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος επεσήμανε ότι 47 κενές κλίνες ΜΕΘ,  είναι «κρατημένες» για ασθενείς VIP. 

«Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για ‘ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από αυτές τις καταγγελίες και υπήρξε έντονος προβληματισμός.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να γίνονται διακρίσεις  και τόνισε ότι «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία».

Ερωτηθείς για τον χειρισμό της υπόθεσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. «Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Ωστόσο σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που σημείωσε πως  «η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΥΝ επανήλθε θέτοντας δύο καίρια ερωτήματα.   «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα;»

Κάλεσε επίσης τον Θάνο Πλεύρη να απαντήσει «πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στην λίστα αναμονής».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago