Μετά την Ολλανδία και την επίσημη συγγνώμη του Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ήρθε η σειρά της Γερμανίας να έρθει αντιμέτωπη με το αποικιοκρατικό της παρελθόν, αυτή τη φορά με τη μορφή επιστροφής λεηλατημένων έργων τέχνης από τη Νιγηρία. Όπως αναφέρει το Associated Press, η Γερμανία επέστρεψε 20 ιστορικά χάλκινα γλυπτά στη Νιγηρία ως μέρος των προσπαθειών να αντιμετωπίσει αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών της ανέφερε σαν «Σκοτεινό αποικιακό παρελθόν».
Η Annalena Baerbock, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, επέστρεψε τα πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα σε Νιγηριανούς αξιωματούχους σε μια τελετή στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Abuja. Τα γλυπτά, γνωστά ως «Τα μπρούτζινα του Μπενίν», λεηλατήθηκαν από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής όταν ήταν υπό αποικιακή κυριαρχία. «Ήταν λάθος να κλέψουμε αυτά τα χάλκινα. Ήταν λάθος να κρατηθούν αυτά τα χάλκινα και έχουν καθυστερήσει πολύ να επιστρέψουν σπίτι τους», είπε στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με το AP η υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Νιγηρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Αφρική, και με την επιστροφή των εν λόγω τεχνουργημάτων ελπίζει να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο για τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. «Το βλέπουμε αυτό ως ένα πρώτο βήμα. Πολλά χάλκινα έχουν λεηλατηθεί και κλαπεί, και πολλά θα επιστραφούν», είπε η Baerbock, ενώ υπογράμμισε ότι «Αυτό το βήμα είναι επίσης σημαντικό για εμάς διότι αντιμετωπίζουμε το σκοτεινό αποικιακό μας παρελθόν».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονιεάμα είπε ότι το έθνος αισθάνθηκε «βαθιά ευγνωμοσύνη» προς τη Γερμανία για την επιστροφή των αντικειμένων. «Πέρα από την αισθητική τους αξία, έχουν πολιτιστική και πνευματική σημασία για τον λαό της Νιγηρίας», είπε και κάλεσε την Αγγλία και άλλες χώρες που έχουν στην κατοχή τους παρόμοια αντικείμενα να τα επιστρέψουν για ηθικούς λόγους.
Aκτιβιστές είπαν στο AP ότι χρειάζεται περισσότερη λογοδοσία που να υπερβαίνει την επιστροφή των αντικειμένων, όπως αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν οι αφρικανικές χώρες κατά τη διάρκεια πλήθους λεηλασιών. «Εστιάζουμε μόνο στα φυσικά αντικείμενα. Τι γίνεται με τις ψηφιακές ιδιότητες αυτών των έργων; Σε ποιον ανήκουν αυτά τα αντικείμενα;» είπε ο Victor Ehikhamenor, ένας Νιγηριανός καλλιτέχνης και υπέρμαχος των προσπαθειών αποκατάστασης.
Κεραυνοί Μενέντεζ κατά Ερντογάν – Δεν θα συναινέσω για τα F-16 διαμήνυσε ο γερουσιαστής
Ελληνική υπόθεση για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…