Πολιτική

Κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» – Για «εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» που αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, «την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής».

Ο κ. Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι ενοχλείται «με κάθε κοινωνική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», ενώ χαρακτήρισε τη στάση της αντιπολίτευσης ως «Πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση».

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο που επιδιώκει «την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, στηρίζοντας 137.000 συμπολίτες μας -κυρίως νέους και ευάλωτους-, με δράσεις που εμπνέονται από τις επιτυχημένες πρακτικές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Με χαμηλότοκα δάνεια (άτοκα για τρίτεκνους και πολύτεκνους), με επιτόκιο που διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο των κανονικών επιτοκίων της αγοράς. Με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Με στοχευμένα προγράμματα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Οι δράσεις του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηδάκη είναι οι εξής:

  1. Άτοκα/Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών
  2. Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα 1.000 σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» στο τέλος του έτους
  3. Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Προβλέπεται επίσης ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.
  4. Κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών,
  5. Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας
  6. Πρόγραμμα Ανακαινίζω- Ενοικιάζω για κενά σπίτια.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «Η αμηχανία σας έναντι όλων αυτών των θετικών δράσεων οφείλεται στο ότι σας χαλούν το αφήγημα για το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Σας ενοχλεί ότι παραλάβαμε από εσάς την ανεργία στο 17,5% και τη μειώσαμε στο 11,6%. Σας ενοχλεί ότι επί των ημερών σας ο ΟΑΕΔ δημιουργούσε 10.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και εμείς πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε 68.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σας ενοχλεί ότι με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τα ΚΕΠΑ έπαψαν να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Σας ενοχλεί ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 και ότι πολύ σύντομα σε 61 Δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σας ενοχλεί ότι αυξήσαμε την άδεια μητρότητας. Σας ενοχλεί τέλος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων».

«Η κυβερνητική πολιτική στέγης εξυπηρετεί τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους»

Απάντηση στον κ. Χατζηδάκη έδωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την ομιλία της στη Βουλή. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «Το νομοσχέδιο αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, Τραπεζών και μεγαλοεργολάβων, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και αντιμετώπιση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από το νεοφιλελεύθερο πρίσμα, προς όφελος της αγοράς και των ιδιωτικών συμφερόντων, επικοινωνιακή προπαγάνδα και προεκλογική στόχευση».

Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., τοποθετήθηκε σχετικά με όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας: «Αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης πως αντιμετωπίζουν την κριτική της αντιπολίτευσης οι πολίτες που παρακολουθούν τη συζήτηση της Βουλής. Να του απαντήσουμε ότι ο κόσμος που μας ακούει, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες ζουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που ανατροφοδοτεί την κρίση και φτωχοποιεί την κοινωνία. Αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης πως κρίνουμε ως προεκλογικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενώ ταυτόχρονα το κατακρίνουμε ότι αφορά λίγους δικαιούχους. Η απάντηση είναι ότι είναι προεκλογικό που αφορά τελικά λίγους δικαιούχους».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε τη διαφορά των προσεγγίσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «Η διαφορά μας είναι ότι θεωρούμε το δικαίωμα στη στέγη κοινωνικό αγαθό και μέριμνα του Κοινωνικού κράτους. Θεωρούμε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και τοπικές ανάγκες με ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, όλοι οι φορείς ήταν αντίθετοι στην ακρόαση της Επιτροπής. Η στεγαστική πολιτική πρέπει να είναι μέρος μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, το αντίθετο από την επιδίωξη του παρόντος νομοσχεδίου», ενώ στη συνέχεια παρέθεσε τις δεσμεύσεις της παράταξής της:

-Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα
-Προστασία της πρώτης κατοικίας
-Ολιστικό πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος με υποχρεωτικές ρυθμίσεις για τους πιστωτές
-Μείωση μέρους του χρέους και ρύθμιση σε 120 δόσεις των χρεών στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ
-Ρύθμιση του AirBnB , απαγόρευση στα νομικά πρόσωπα, μόνο τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν την δυνατότητα για 2 με 3 ακίνητα και φοροελαφρύνσεις για μικτή μίσθωση σε τουριστικές περιοχές!
-Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια 24 έως 44 ετών.
-Τράπεζα στέγης με δημόσια ακίνητα και ιδιωτικά που θα συμμετέχουν με ελκυστικό πακέτο προϋποθέσεων.
-Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
-Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των Φοιτητικών Εστιών

Ξανά στον ανακριτή ο αστυνομικός που σκότωσε τον 16χρονο Ρομά – Γιατί άλλαξε η κατηγορία

Αντίστροφη μέτρηση για την Εύα Καϊλή – Τι παραδέχθηκε στην κατάθεσή της

Πρωτοφανής επίθεση στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών – Κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον οργανώσεων αρωγής προσφύγων που καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago