Categories: Πολιτική

«Πάγος» από τον Πούτιν στον Μητσοτάκη για Αλεξανδρούπολη κι ελληνοτουρκικά

Παρά το φαινομενικά καλό κλίμα, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε κάποιες φάσεις τους ήταν δύσκολες και σκληρές για την Ελλάδα. Ειδικά σε δυο κρίσιμα για τη χώρα μας ζητήματα, ο Πούτιν υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός και απόλυτος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις των δυο ηγετών.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας». Η φράση- κλειδί των δηλώσεων Πούτιν «φωτογραφίζει» τη ρωσική ενόχληση για την ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα που ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς το προηγούμενο διάστημα στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk και Apache των ΗΠΑ πετούσαν επί δεκαήμερο, μεταξύ 8 το πρωί και 6 το απόγευμα, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση τη Ρουμανία, ώστε από εκεί να μπορούν να «επιχειρήσουν» σε ενδεχόμενη σύρραξη στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας. Αυτό είχε ανακοινωθεί από την ίδια τη διοίκηση χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική (US Army Europe and Africa Command), η οποία εδρεύει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης Atlantic Resolve των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν εύλογα αισθάνεται ότι όλες αυτές οι αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε προάγγελο επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Ρωσία εάν η τελευταία απειλήσει την Ουκρανία, και η εμπλοκή της στρατιωτικής βάσης της Αλεξανδρούπολης ήταν ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα των συνομιλιών Μητσοτάκη- Πούτιν.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος «άδειασε» τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν το ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο. Η Ελλάδα αναζητά «παράθυρο ευκαιρίας» για επέκταση χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, ωστόσο αυτό είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια καθαρά θετική έγκριση της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Πούτιν στη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη ήταν απόλυτος: Εξέφρασε και κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια την πίστη του στο Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι η λύση πρέπει να δοθεί «με τον διάλογο» Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας ότι αγνοεί πως ήδη οι δυο χώρες μετρούν ούτε μία, ούτε δυο, αλλά 62 κύκλους διερευνητικών συνομιλιών χωρίς να έχουν πλησιάσει έστω και λίγο στον διαμετρικά αντίθετο τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος των συνομιλιών, έκανε λόγο για μια «αδιαίρετη, συνολική ασφάλεια που να καλύπτει όλους». Η απάντηση αφορούσε σε ερώτημα για τα όσα συμβαίνουν με την Ουκρανία, ωστόσο το «δόγμα» αυτό δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά περίσταση, συνεπώς η Μόσχα υιοθέτησε την άποψη ότι και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να βρεθούν λύσεις «που να καλύπτουν όλους», άρα και την Τουρκία. 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago