Categories: Κοινωνία

ΠΟΕΔΗΝ προς Πλεύρη: Πώς βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ ο μητροπολίτης και ο δημοσιογράφος αν δεν γίνεται επιλογή;

«Εάν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης θα έβρισκε κρεβάτι ο 58χρονος στο Αγρίνιο που περίμενε πάνω από πέντε ημέρες και όχι ο Μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες».Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας που χαρακτήρισε fake news τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο Dnews: «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα; Να μας απαντήσει πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στην λίστα αναμονής;». Ουσιαστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος «έδειξε» τον Γιώργο Τράγκα ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Παράλληλα ο Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι βάσει των επισήμων στοιχείων 600 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ, το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 714, θα έπρεπε όλα τα κρεβάτια να είναι γεμάτα, όμως έχουμε 647 και τα 47 κρεβάτια είναι κενά.

Νωρίτερα ο υπουργός υγείας σχολιάζοντας τις καταγγελίες είχε κάνει λόγο για fake news.«Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης

Oι καταγγελίες

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Παναγιώτη Παπανικολάου και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκου ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «μαγειρεύουν» αριθμούς και «κρύβουν» κλίνες ΜΕΘ από τους ασθενείς covid-19 που τις έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιζήσουν.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε με σαφήνεια ότι «οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερες, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα» ενώ παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τα στοιχεία για την 6η Δεκεμβρίου 2021 από τον ΕΟΔΥ.

«Να μας πουν οι κ.κ. Πλεύρης και Γκάγκα πόσοι από αυτούς τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Δεν μας το έχουν πει ποτέ. Αυτό πρέπει να ρωτάνε κάθε απόγευμα με τη μεγαλύτερη επιμονή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (πλατφόρμα ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΙ) προκύπτει ότι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ήταν 154 διασωληνωμένοι, «μηχανικά αεριζόμενοι» ασθενείς πάσχοντες από όλες τις παθήσεις (120 περίπου με covid-19). Η κ. Γκάγκα έχει πει ότι ανακοινώνει στο συνολικό νούμερο και τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Υποθέτουμε ότι αυτοί που λέει το υπουργείο πως νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ, είναι εντός κανονικών ΜΕΘ -που δεν είναι, στη Θεσσαλονίκη κυρίως πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ-μαϊμού. Αλλά σύμφωνα με το υπουργείο, 595 ασθενείς με covid-19 είναι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ και 120 είναι εκτός ΜΕΘ.
Στις 27 Νοεμβρίου 2021 ο κ. Πλεύρης με γραπτή ανακοίνωση-απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι δήθεν «λειτουργούν στο ΕΣΥ πλήρως 1.300 κλίνες ΜΕΘ» και ότι επιπρόσθετα, εκτός από αυτές, έχει δεσμεύσει δήθεν και όλες τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, που είναι τουλάχιστον 350. Άρα, 1.650 σύνολο, αυτό λέει ο κ. Πλεύρης. Αφαιρώντας λοιπόν τους 595 διασωληνωμένους με covid-19, μένουν 1.055 κλίνες ΜΕΘ.
Υπάρχουν και 35 non covid ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Άρα, ο κ. Πλεύρης λέει ότι χτες είχαμε 1.055 κλίνες non covid ΜΕΘ, όλες υπερπλήρεις, καθώς και 35 non covid ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Σύνολο, 1.090. Είναι εξωφρενικό ψέμα. Ουδέποτε τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, την περίοδο με την χαμηλότερη νοσηρότητα μακράν, δεν είχαμε ποτέ τέτοιο αριθμό non covid διασωληνωμένων. Άρα, ο αριθμός των ΜΕΘ που αναφέρει ο κ. Πλεύρης είναι ένα χυδαίο, φουσκωμένο ψέμα».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υγείας χτες, όπως υπογραμμίζει, «προκύπτει ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ covid-19 είναι 120% (595 μέσα και 120 έξω). Το ίδιο το υπουργείο Υγείας όμως δίνει 98,9% πληρότητα ΜΕΘ covid-19. Αυτό είναι ταυτόχρονα και ασύστολο ψέμα και ομολογία ανοιχτή ότι φυλλάσσονται σε συγκεκριμένες “καθηγητοπανεπιστημιακές” πτέρυγες κλίνες ΜΕΘ “καβάτζα”. Σε ποια άλλη χώρα με τέτοια χυδαία ψέματα την ώρα που χαροπαλεύουν εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας, θα μπορούσε να σταθεί μια κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.

Τα περί «καβάτζας» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα επιβεβαίωσε και ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι «οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός.

Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για «ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ. «Γιατί δεν μεταφέρονται εκεί π.χ. ένα ανδρόγυνο που είναι στο νοσοκομείο της Νίκαιας, 58 και 59 ετών, διασωληνωμένοι από χτες; Και πολλοί άλλοι, βέβαια.Το 80% των ασθενών με covid-19 πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Είναι πραγματικά σκάνδαλο. Θα έπρεπε μόνο και μόνο με αυτό το στοιχείο να παρέμβει η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι από το 2020 «ξέραμε ότι θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Έγιναν και αρκετές δωρεές. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι εγκληματικό, αντί να ενισχύεις το σύστημα στην πανδημία, να το αποδυναμώνεις. Φέτος, σε σχέση με τον χειμώνα του 2020, είμαστε μείον 9.000 υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλά όταν ένας πολίτης προσφεύγει στα δικαστήρια και ζητά το δίκιο του, του επιδικάζεται ποσό από το νομικό πρόσωπο του κράτους, το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο το καταλογίζει στους επαγγελματίες Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, περιγράφοντας το πώς το σύστημα εμποδίζει τον καταλογισμό ευθυνών στην πολιτική ηγεσία της δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι «είναι προφανές ότι από τους 154 συνανθρώπους μας που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε δεσπότης, ούτε εκδότης, ούτε υπουργός, ούτε πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχετε ακούσει εσείς ποτέ τα τελευταία χρόνια επώνυμος να μένει πολλές ώρες εκτός ΜΕΘ; Δεν θα είχε ακουστεί; Δεν έχει γίνει ποτέ. Αυτά ισχύουν για τους κοινούς θνητούς. Συνήθως, οι θυρωροί της «πίσω πόρτας» για τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία είναι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές της κυβερνητικής αυλής, που είναι και σύμβουλοι του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φωνάζουμε από το 2020, είχαμε την εικόνα από την βόρεια Ιταλία, λέγαμε ότι αυτή η νέα νόσος έχει ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό. Χωρίς μέτρα ενίσχυσης του συστήματος μετατρέπεται ραγδαία σε κρίση εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα η θνητότητα από 1,8% να μπορεί να εκτιναχθεί στο 7%. Αυτό γίνεται σε κρίση εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε.

«Αρκετά κράτησε το θέμα της αναστολής εργασίας των υγειονομικών, ένα «γινάτι» του πρωθυπουργού είναι, τίποτε άλλο. Στα νοσοκομεία γίνεται «κορωνοπάρτι» ενδονοσοκομειακής διασποράς λόγω των απαράδεκτων συνθηκών. Η ίδια η κα Γκάγκα είχε διαρρεύσει ότι έχει εισηγηθεί να επιστρέψουν με τεστ», όπως θύμισε ο κ. Παπανικολάου.

Οικονόμου: Αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια σε ΜΕΘ

Απάντηση στην καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια σε ΜΕΘ, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ πηγαίνουν στα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη στο σύστημα για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Και προφανώς και είναι και πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά τα κριτήρια», είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με την υπόθεση του μητροπολίτη Αιτωλίας, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, μεταφέρθηκε από το Αγρίνιο σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ενώ άλλοι ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά, δεν χωρά οτιδήποτε άλλο. Είναι άλλο αυτό και άλλο οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ με κριτήρια πάλι υγειονομικά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται τέτοια μεταχείριση κ τα κριτήρια πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά».

Ηλιόπουλος: Να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση

«Σε σημερινή του εμφάνιση του στο Σκάι TV ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «απαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζητά να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση για την καταγγελία που διατύπωσαν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ «ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν τις αξιοποιεί» και ότι «είναι εκτός μάχης, κρατημένες για “VIP περιστατικά”».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago