Πολιτική

Έλεγχος για τον ρόλο του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι μετα τα δημοσιεύματα

Έτοιμη να καλέσει για εξηγήσεις τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εάν υπάρξουν ενδείξεις, φέρεται ότι είναι η Κομισιόν, μετά τις αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, για ενεργό ρόλο του  πρώην Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΜΚΟ που ίδρυσε ο προφυλακισμένος για το Qatar-Gate, Παντσέρι.

Αν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν τελεί υπό έρευνα, οι πληροφορίες που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα εγείρουν ερωτήματα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν και επιπτώσεις, καθώς ο Έλληνας πολιτικός διεκδικεί τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο ανταποκριτής της La Stampa στις Βρυξέλλες, Μάρκο Μπρεζολίν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια σειρά “εσωτερικών ελέγχων” για να ρίξει φως στον μισθό και τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Fight Impunity, τη ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι, η οποία έχει καταλήξει στο επίκεντρο της έρευνας του εισαγγελέα των Βρυξελλών με την κατηγορία ότι αποτελεί “κέντρο ξεπλύματος χρήματος” για τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από το Κατάρ για τη δωροδοκία ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της Ε.Ε.».

Ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος εκπρόσωπο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι η Κομισιόν είναι «έτοιμη να καλέσει τον πρώην Έλληνα επίτροπο για να του ζητήσει εξηγήσεις». Προσθέτει επίσης ότι «ένα νέο μέτωπο ανοίγει έτσι στο Qatar-Gate, την ίδια ημέρα που η Ντόχα απειλεί με αντίποινα κατά της ΕΕ για το μέτρο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο: θα απαγορευτεί σε όλους τους φορείς του Κατάρ η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Ευρωεπιμελητηρίου».

Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι ο Αβραμόπουλος έλαβε αποζημίωση από τη ΜΚΟ του Παντσέρι για τον ρόλο του ως «επίτιμο μέλος» του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ανερχόταν στις 5000 ευρώ τον μήνα και το συνολικό ποσό ήταν 60.000 για έναν χρόνο. Το ποσό αυτό, κατά την εφημερίδα ήταν η αποζημίωση του Έλληνα Επιτρόπου για να συμμετέχει σε συνέδρια, να δημοσιεύσει άρθρα, να δώσει συνεντεύξεις και να συζητήσει με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις τους στόχους του Fight Impunity.

Η συμμετοχή πάντως του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ που ίδρυσε ο Παντσέρι και η δραστηριότητά του ήταν απολύτως νόμιμη, αφού για αυτήν ζήτησε και έλαβε άδεια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο του 2021. Μετά τα όσα συνέβησαν όμως εγείρει αμφιβολίες τουλάχιστον για την πολιτική σκοπιμότητα, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διεκδικεί τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου. 

Ένα από τα θέματα που εγείρονται είναι το ότι οι πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης Fight Impunity είναι άγνωστες, καθώς η ΜΚΟ δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο μητρώο διαφάνειας της Ε.Ε. Ο Αβραμόπουλος είχε ερωτηθεί για αυτή τη διάσταση και φέρεται ότι είπε στην Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2020, ότι ο Παντζέρι σκόπευε να το πράξει στο τέλος του λουκέτου. Ωστόσο η εγγραφή στο Μητρώο Διαφάνειας δεν έγινε ποτέ, ενώ ο Έλληνας Επίτροπος φέρεται ότι είπε στην Κομισιόν, πως ο κύριος χρηματοδότης της ΜΚΟ ήταν ένα νοτιοαφρικανικό ίδρυμα, το Sekunjalo Development Fund, το οποίο συνδέεται με τον ομώνυμο όμιλο μεγαλοεπενδύσεων.

Ο Αβραμόπουλος έδωσε εξηγήσεις για όσα αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνει ότι «η Επιτροπή τήρησε ενδελεχή διαδικασία δέουσας επιμέλειας πριν χορηγήσει στον κ. Αβραμόπουλο άδεια για την επαγγελματική του δραστηριότητα στον εν λόγω οργανισμό». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί, φυσικά, τις εξελίξεις στην υπόθεση», διενεργώντας «εσωτερικούς ελέγχους» και ότι θα επικοινωνήσει «με τον κ. Αβραμόπουλο εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τους όρους που προβλέπονται στην άδεια που του χορηγήθηκε».

Οι ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε ο Τσίπρας

Θέμα στο Politico έγιναν οι ενοχλήσεις και οι απειλές Ντογιάκου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago