Ενέργεια

Κρίσιμο συμβούλιο για το φυσικό αέριο στις Βρυξέλλες – Η ΕΕ ψάχνει λύση, εν μέσω αντιθέσεων και εκβιασμών

Αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές αγοράς του φυσικού αερίου καταβάλλουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας, μετά τη νέα εντολή που έλαβαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες σε δύο κύρια στρατόπεδα, ενώ η συγκυρία, και όχι μόνο, λειτουργεί πιεστικά για την εξεύρεση λύσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες βράδυ, οι χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών από αυτό που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιό. Στο πλαίσιο αυτό συζητούν πλέον τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ένα τριήμερο έναντι 275 ευρώ ανά μεγαβάτ για δύο εβδομάδες.

Έντεκα χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, πιέζουν για χαμηλότερη τιμή, προτείνοντας τα 160 ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν οι ισχυρές επιφυλάξεις μιας ομάδας 16 κρατών με επικεφαλής την Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμών. Το γερμανικό πρακτορείο μετέδωσε πάντως, ότι λόγω της χρονικής πίεσης  για λήψη απόφασης (οι υπουργοί έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι το βράδυ) το υπό την Γερμανία μπλοκ κινδυνεύει να αποτελέσει μειοψηφία.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης. Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Σλοβενίας, έχουν δηλώσει αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης στο σημερινό Συμβούλιο. Μάλιστα ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Γκόλομπ, δήλωσε ότι «είμαστε πραγματικά κοντά σε μια απόφαση».

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την συνεδρίαση, καθώς πιεστική δεν είναι μόνο η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για λύση σήμερα. Εξίσου, αν όχι περισσότερο ανησυχητική, είναι η απειλή που εκτόξευσε την Παρασκευή ο διαχειριστής του κύριου κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, ο οποίος έκανε λόγο για αποχώρηση και μεταφορά εκτός Ε.Ε. του ολλανδικού κόμβου διαπραγμάτευσης αερίου TTF, λόγω του ανώτατου ορίου. Μια απειλή την οποία και πάλι οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετωπίζουν με κοινή στάση.

Πιεστικά λειτουργεί όμως και το Qatar-gate, το οποίο συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η Ντόχα διαμήνυσε ότι οι κατηγορίες κατά του βασιλείου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδιά της για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο, παρά τα σημερινά μικρά ποσοστά του Κατάρ στην τροφοδοσία της ΕΕ (μόλις 5%) θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις διαδικασίες για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, που λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία έχει μπει σε πρώτο πλάνο.

Η Αθήνα πάντως ελπίζει. Έτσι, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε: «Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την πρόταση του πλαφόν στα 188 ευρώ, είπε ότι «το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Οι ειδήσεις σήμερα

Εξηγήσεις Αβραμόπουλου για την αμοιβή από την ΜΚΟ του Παντσέρι

Θύελλα αντιδράσεων για τις απειλές του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προς δημοσιογράφους

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago